fbpx
European Western Balkans
Politika

Konferencija “EU i Zapadni Balkan: Ka većem obostranom angažovanju i verodostojnim politikama”

BEOGRAD – Nedavno objavljena Strategija o proširenju EU na Zapadni Balkan donosi novi talas optimizma u zemljama Zapadnog Balkana izražen kroz opipljiviju perspektivu članstva. Koje su ključne poruke Strategije? Kako se ova Strategija tumači u našem regionu?

Ova pitanja biće razmatrana na dvodnevnoj konferenciji “EU i Zapadni Balkan: Ka većem obostranom angažovanju i verodostojnim politikama“, koju organizuje Centar za evropske poslove.

Zamenik direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) Maćej Popovski, biće glavni sagovornik na ovu temu. Među panelistima su i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević, šef kancelarije u Briselu, Nemačkog instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja, Dušan Reljić, i ambasador Bugarske u Srbiji, Radko Vlajkov.
Paneli na temu Strategije EU za Zapadni Balkan organizovani su u partnerstvu sa DG NEAR-om.

U okviru konferencije biće predstavljeni i rezultati regionalnog projekta Efekti mehanizama EU za merenje napretka zemalja Zapadnog Balkana – koliko su efikasni (BENCHER). Analize sprovedene u okviru ovog projekta bave se delotvornošću mehanizama EU za merenje napretka vladavine prava u zemalja Zapadnog Balkana. Panelisti i diskutanti u BENCHER panelima konferencije obuhvatiće istaknute predstavnike akademske i think tank zajednice u zemlji i regionu.

Konferencija će se održati 13. i 14. marta u Beogradu.

Povezani članci

Han: SAD podržava Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu

EWB

Ditman: Važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine

EWB

Bilčik: Zapadni Balkan treba da bude uveren u nastavak proširenja EU

EWB