fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno Vesti

Konferencija “Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike”

BEOGRAD – Ideja “Evrope u više brzina” nedavno je ozvaničena na samitu u Rimu. Kako će ovaj koncept uticati na zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku Evropske unije, kao i kakva će pozicija Srbije biti u novom evropskom poretku, pitanja su o kojima će se diskutovati na ovogodišnjoj konferenciji “Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike” koju organizuje ISAC fond 6. juna u Beogradu.

Nakon pobede Trampa i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije saradnja evropskih država u oblasti bezbednosti i odbrane postala je jedno od najzahtevnijih pitanja. Globalna strategija za spoljnu i bezbednosnu politiku EU doneta je prošle godine i trenutno je u fazi sprovođenja.

Kakva je uloga Srbije, pre svega u okviru Poglavlja 31 koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, ali i koliki doprinos Srbija može dati u vojnim i civilnim misija EU, teme su o kojima će na konferenciji govoriti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, državni sekretar Saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer, direktor Aspen insituta za centralnu Evropu i bivši zamenik ministra spoljnih poslova Češke Jirži Šnajder, viši saradnik Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira i bivši zamenik političkog direktora Evropske komisije Lars-Erik Lundin, direktorka za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

Ovo je treća godišnja konferencija koju organizuje Centar za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fond. Prva konferencija održana je u junu 2015.

Povezani članci

Bez suštinskih promena između dve runde dijaloga

Aleksandar Ivković

Fridom Haus: Srbija među zemljama sa najvećim padom u slobodi medija

Emina Muminović

[BSF] Forum zatvoren pozivom za nov pristup i EU i Zapadnog Balkana

EWB