fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Konferencija „Evropa u više brzina – Zapadni Balkan u rikvercu?“

Konferencija „Evropa u više brzina – Zapadni Balkan u rikvercu?"

BEOGRAD – Da li Evropska unija treba da se transformiše u cilju adekvatnijeg odgovora na aktuelne izazove, da li je dovoljno snažna da zaustavi krize u regionu Zapadnog Balkana i da li će taj uticaj deliti sa Rusijom i Turskom, samo su neka od pitanja na koja će se tražiti odgovor na konferenciji „Evropa u više brzina – Zapadni Balkan u rikvercu?“, koja će se održati u petak, 30. juna u hotelu Metropol od 10 časova.

S obzirom na to da Evropska unija prolazi period krize, postavlja se pitanje da li je moguće njeno dodatno snaženje kao globalnog aktera, ali i kao glavnog aktera u regionu s obzirom na pojačano prisustvo Rusije i Turske. Dva panela konferencije baviće se tim pitanjima.

Na panelu Evropska unija u godinama redefinisanja govoriće viši saradnik i šef Jedinice za spoljnu politiku Evropske unije Stiven Blokmans, bivši poslanik Evropskog parlamenta Hanes Svoboda, bivši poslanik nemačkog Bundestaga Karen Foigt, šef kancelarije nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove Dušan Reljić i ekonomista i predavač na Univerzitetu Sopron u Mađarskoj Zoltan Pogatsa.

Na drugom panelu koji će se baviti pitanjem da li Zapadni Balkan ide u rikverc, govornici će biti profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović, novinar i dopisnik Nedeljnika iz Rima Željko Pantelić, urednik televizije Alsat-M iz Makedonije Vasko Popetrevski, zamenica dekana Fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ekaterina Entina i viši politički savetnik Regionalnog saveta za saradnju iz Sarajeva Erhan Turbedar.

Među govornicima na konferenciji će biti i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, dok će pozdravne reči uputiti direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i direktorka kancelarije u Beogradu Fondacije Fridrih Ebert Ursula Koh Laugvic.

Konferenciju organizuje Centar za spoljnu politiku i fondacija Fridrih Ebert u Srbiji.

Povezani članci

[BSF] Palmer: Budućnost regiona u EU i NATO, izazovi zajednički

EWB

Održan Beograd Prajd, učesnici pozvali na usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama

Agencije

Kako ne pokvariti dobre mere?

Marko Obradović