fbpx
European Western Balkans
Evropa

Konferencija EPP grupe o Zapadnom Balkanu sledeće nedelje u EP

BRISEL – Poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu organizovaće 16. oktobra u Briselu konferenciju pod nazivom “EU-Zapadni Balkan: Kako da izgradimo zajedničku budućnost?”. Cilj konferencije je da, tokom dva panela, istakne podršku grupe procesu evropskih integracija regiona.

“Bez obzira da li je neko za ili protiv politike proširenja EU, nemoguće je ignorisati činjenicu da druge velike sile posmatraju region sa apetitom. U stvarnosti, meka moć EU već se takmiči sa spoljnopolitičkim uticajem, stranim investicijama, a čak i različitim kulturnim i društvenim modelima. Zbog toga će EPP grupa nastaviti da u potpunosti podržava i prati šest država, njihove institucije i građane kroz procese demokratizacije i modernizacije”, stoji u najavi događaja.

Kako se navodi, glavne poruke konferencije, pored podrške članstvu, jesu podsticanje političkog dijaloga između EPP i zemalja regiona, ocenjivanje svake države na osnovu prilagođenih kriterijuma, kao i insistiranje na reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i bilateralnoj saradnji.

Konferenciju će otvoriti Manfred Veber, predsednik poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu, dok će uvodna razmatranja izneti Andrej Kovačev, zamenik predsednika poslaničke grupe zadužen za proširenje i mediteransku politiku, koji je ujedno i glavni pokrovitelj ove konferencije.

Nakon toga će uslediti dva panela, “Povećavanje prekogranične saradnje i razgovor o bezbednosnim problemima” i “Jačanje socio-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju”. Neki od najavljenih govornika biće ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, predsednik bosanske Stranke demokratske akcije Bakir IzetbegovićLulzim Baša, predsednik albanske Demokratske partije, i drugi.

Konferenciju će zatvoriti Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i predsednik Evropske narodne partije Žozef Dol.

 

Povezani članci

Katalonija: Pripreme za referendum koji Madrid hoće da spreči

EWB

Maroš Šefčovič u trci za novog predsednika Evropske komisije

EWB

Evropski Zeleni traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji

EWB