fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis Izdvojeno

Konferencija „Pristupanje Srbije STO i EU u doba populističkih izazova međunarodnoj trgovini“

Svetska trgovinska organizacija; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Zašto bi Srbija trebalo da se pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), zašto su pravila STO važna za EU i zašto ne postoji održiva alternativa globalnoj trgovini, samo su neka od pitanja na koje će se tražiti odgovor na konferenciji „Pristupanje Srbije STO i EU u doba populističkih izazova međunarodnoj trgovini“.

Kako bi uspešno zatvorila Poglavlje 30 koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom, Srbija bi morala da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO). Međutim, članstvo se u ovoj organizaciji osporava zbog potrebe za promenom aktuelnog zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO). Usled nedostatka informacija, ovaj potez je često predstavljen kao prvi korak ka “GMO okupaciji Srbije“, te je stoga cilj konferencije da pruži najnovije informacije kao i jasne argumente o tome zašto bi Srbija trebalo da se pridruži STO.

Jedno od pitanja na koje će se tražiti odgovor je zašto ne postoji održiva alternativa globalnoj trgovini, s obzirom na aktuelni trend osporavanja globalne trgovine od strane populističkih lidera širom sveta, a najpre od novoizabranog predsednika SAD-a, Donalda Trampa.

Govornici na konferenciji će biti koordinator Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije Karlos Himeno Verdeho, bivša pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije Bojana Todorović i profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Predrag Bjelić.

Konferencija će se održati u utorak, 4. jula u Medija centru u Beogradu sa početkom od 12 časova.

Organizatori konferencije su Centar za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond (koordinator Radne grupe za poglavlja 30 i 31 Nacionalnog Konventa o EU) u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert.

Povezani članci

Šta za Srbiju znači prihvatanje nove metodologije?

Srđan Majstorović

[VIDEO] Burazer: Brisel ne želi bojkot izbora, neophodno da vlast učini određene ustupke

EWB

Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

EWB