fbpx
European Western Balkans
Društvo

Konferencija “Srbija i Albanija – međuzavisne u razvoju i stabilizaciji”

Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Kako bi se unapredilo međusobno razumevanje između Albanije i Srbije koje je od strateškog značaja za stabilnost regiona, kao i za evropske integracije Zapadnog Balkana, neophodno je jačanje dijaloga i saradnje, što je ujedno i osnova za razbijanje predrasuda.

Na koji način nadoknaditi nedostatak informacija, otvoriti prostor za suočavanje sa rasprostranjenim predrasudama i stereotipima i poboljšati međusobno prihvatanje i razumevanje, biće razmatrano na međunarodnoj konferenciji „Srbija i Albanija – međuzavisne u razvoju i stabilizaciji“, koja će se održati od 4. do 5. oktobra 2017. godine u Beogradu.

Neki od učesnika dvodnevne konferencije biće Goran Paskaljević, filmski režiser, Dafina Peci, predsednica Nacionalnog kongresa mladih (NYC) Albanije i članica Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Milan Simurdić, bivši ambasador Srbije i publicista, Predrag Bjelić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Nand Šani, ekspert za ekonomski i socijalni razvoj u Savetu za regionalnu saradnju.

Pažnja će se posvetiti i podsticanju rasprave o primerima saradnje civilnog društva, zajedničkih projekata i ekonomske saradnje, kako bi dokazali da je saradnja moguća, kao i da bi se demonstrirale prednosti ekspanzije te saradnje.

Očekuje se da će konferencija dati uvid o dosadašnjem napretku i rezultatima saradnje dve zemalje i doprineti daljem poboljšanju njihovih bilateralnih odnosa, kao i ukupnoj političkoj klimi na Zapadnom Balkanu. Posebna pažnja će biti posvećena ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Konferenciju organizuju Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Povezani članci

CINS dobitnik nagrade Doprinos godine Evropi za 2017. godinu

Filip Lukić

European Western Balkans zvanično predstavljen javnosti

Nikola S. Ristić

Sonji Liht dodeljen nemački Orden zasluge

EWB