fbpx
European Western Balkans
Društvo

Konferencija “Srbija i Albanija – međuzavisne u razvoju i stabilizaciji”

Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Kako bi se unapredilo međusobno razumevanje između Albanije i Srbije koje je od strateškog značaja za stabilnost regiona, kao i za evropske integracije Zapadnog Balkana, neophodno je jačanje dijaloga i saradnje, što je ujedno i osnova za razbijanje predrasuda.

Na koji način nadoknaditi nedostatak informacija, otvoriti prostor za suočavanje sa rasprostranjenim predrasudama i stereotipima i poboljšati međusobno prihvatanje i razumevanje, biće razmatrano na međunarodnoj konferenciji „Srbija i Albanija – međuzavisne u razvoju i stabilizaciji“, koja će se održati od 4. do 5. oktobra 2017. godine u Beogradu.

Neki od učesnika dvodnevne konferencije biće Goran Paskaljević, filmski režiser, Dafina Peci, predsednica Nacionalnog kongresa mladih (NYC) Albanije i članica Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Milan Simurdić, bivši ambasador Srbije i publicista, Predrag Bjelić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Nand Šani, ekspert za ekonomski i socijalni razvoj u Savetu za regionalnu saradnju.

Pažnja će se posvetiti i podsticanju rasprave o primerima saradnje civilnog društva, zajedničkih projekata i ekonomske saradnje, kako bi dokazali da je saradnja moguća, kao i da bi se demonstrirale prednosti ekspanzije te saradnje.

Očekuje se da će konferencija dati uvid o dosadašnjem napretku i rezultatima saradnje dve zemalje i doprineti daljem poboljšanju njihovih bilateralnih odnosa, kao i ukupnoj političkoj klimi na Zapadnom Balkanu. Posebna pažnja će biti posvećena ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Konferenciju organizuju Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Povezani članci

Sloboda kretanja kapitala i finansijske usluge na skeneru NKEU

EWB

Novinari i OCD zahtevaju od Uprave za sprečavanje pranja novca da predoči osnove sumnje za prikupljanje informacija

EWB

Šarčević: Budućnost EU i regiona počiva na snažnoj ekonomiji

EWB