Konferencija “Srbija i NATO”: Unapređenje saradnje od interesa za obe strane

Sedma "Beogradska NATO nedelja"; Photo: Twitter / CEASSerbia

BEOGRAD – Srbija je vojno neutralna, ali ima nameru da ostvari kvalitetnu saradnju sa NATO-om koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir, što doprinosi miru i stabilnosti u regionu, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović na sedmoj “Beogradskoj NATO nedelji” dodajući da Srbija ima nasleđe koje utiče ne samo na današnji odnos NATO i naše zemlje, već i buduće odnose.

Navodeći da ne želi da se vraća u prošlost, Mojsilović je podsetio da odluka Srbije da bude vojno neutralna kategoriše i odnose sa NATO u celini.

“Kao vojno neutralna zemlja imamo nameru da ostvarimo kvalitetnu saradnju sa NATO-om koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir”, naveo je Mojsilović.

Načelnik generalštaba je rekao da se učešće u Partnerstvu za mir pozitivno odražava na modernizaciju sektora odbrane i da se korišćenjem tih mehanizama unapređuju sposobnosti vojske za doprinos zajedničkoj bezbednosti.

“Opredeljeni smo da održimo politički dijalog i partnersku saradnju , kako bi se očuvala mir i stabilnost u regionu”, istakao je Mojsilović.

On je naveo da Srbija u periodu od 1999. godine do danas ima poseban, specifičan oblik saradnje u okviru Partnerstva za mir sa NATO na terenu.

Naveo je da saradnja sa Kforom obezbeđuje mir i stabilnost, ali i da je bilo određenih kriznih momenata i bezbednosnih implikacija na terenu od 1999. godine.

Hodžis: Zapad nije okrenuo leđa Balkanu

Nekadašnji general američke vojske u Evropi Ben Hodžis poručio je da zapad nije okrenuo leđa Zapadnom Balkanu, te da želi bezbednost i mir u tom delu Evrope, kao i rešavanje bilateralnih problema.

Hodžis je na konferenciji “Srbija i NATO-pogled u budućnost”, rekao da je SAD spremna da poboljšava vojne i sve druge odnose sa Srbijom, te primetio da se pristup zapada promenio u pozitivnom smislu.

Pščel: Važan je napredak u dijalogu Beograd-Priština

Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a rekao je da NATO daje punu podršku dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da NATO smatra da je napredak u tom dijalogu izuzetno važan, uz podsećanje da Alijansa ne učestvuje u njemu.

Saradnja SRB i NATO u interesu mira i stabilnosti regiona

U Beogradu je održana jednodnevna konferencija “Srbija i NATO – pogled u budućnost”, uz poruku da je unapređenje saradnje od interesa za obe strane, ali za mir i stabilnost u celom regionu.

Direktorka Centra za evroatlantske integracije Srbije Jelena Milić rekla je da žrtve NATO bombardovanja neće biti zaboravljene, ali da je potrebna saradnja, kako se tragedije ne bi ponovile.