fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Konferencija “Srbija i NATO”: Unapređenje saradnje od interesa za obe strane

Sedma "Beogradska NATO nedelja"; Photo: Twitter / CEASSerbia

BEOGRAD – Srbija je vojno neutralna, ali ima nameru da ostvari kvalitetnu saradnju sa NATO-om koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir, što doprinosi miru i stabilnosti u regionu, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović na sedmoj “Beogradskoj NATO nedelji” dodajući da Srbija ima nasleđe koje utiče ne samo na današnji odnos NATO i naše zemlje, već i buduće odnose.

Navodeći da ne želi da se vraća u prošlost, Mojsilović je podsetio da odluka Srbije da bude vojno neutralna kategoriše i odnose sa NATO u celini.

“Kao vojno neutralna zemlja imamo nameru da ostvarimo kvalitetnu saradnju sa NATO-om koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir”, naveo je Mojsilović.

Načelnik generalštaba je rekao da se učešće u Partnerstvu za mir pozitivno odražava na modernizaciju sektora odbrane i da se korišćenjem tih mehanizama unapređuju sposobnosti vojske za doprinos zajedničkoj bezbednosti.

“Opredeljeni smo da održimo politički dijalog i partnersku saradnju , kako bi se očuvala mir i stabilnost u regionu”, istakao je Mojsilović.

On je naveo da Srbija u periodu od 1999. godine do danas ima poseban, specifičan oblik saradnje u okviru Partnerstva za mir sa NATO na terenu.

Naveo je da saradnja sa Kforom obezbeđuje mir i stabilnost, ali i da je bilo određenih kriznih momenata i bezbednosnih implikacija na terenu od 1999. godine.

Hodžis: Zapad nije okrenuo leđa Balkanu

Nekadašnji general američke vojske u Evropi Ben Hodžis poručio je da zapad nije okrenuo leđa Zapadnom Balkanu, te da želi bezbednost i mir u tom delu Evrope, kao i rešavanje bilateralnih problema.

Hodžis je na konferenciji “Srbija i NATO-pogled u budućnost”, rekao da je SAD spremna da poboljšava vojne i sve druge odnose sa Srbijom, te primetio da se pristup zapada promenio u pozitivnom smislu.

Pščel: Važan je napredak u dijalogu Beograd-Priština

Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a rekao je da NATO daje punu podršku dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da NATO smatra da je napredak u tom dijalogu izuzetno važan, uz podsećanje da Alijansa ne učestvuje u njemu.

Saradnja SRB i NATO u interesu mira i stabilnosti regiona

U Beogradu je održana jednodnevna konferencija “Srbija i NATO – pogled u budućnost”, uz poruku da je unapređenje saradnje od interesa za obe strane, ali za mir i stabilnost u celom regionu.

Direktorka Centra za evroatlantske integracije Srbije Jelena Milić rekla je da žrtve NATO bombardovanja neće biti zaboravljene, ali da je potrebna saradnja, kako se tragedije ne bi ponovile.

Povezani članci

Marineli: Partnerstvo Srbije i NATO na čvrstim nogama

EWB

Rusija donirala tenkove Srbiji, NATO nema ništa protiv

EWB

Dipaolo: Uprkos suspenziji vežbi, politički dijalog Srbije i NATO se nastavlja bez prekida

EWB