fbpx
European Western Balkans
Društvo

Konfuzan početak školske godine u Srbiji i regionu

Foto: Flickr.com

BEOGRAD – Prvi školski dani u Srbiji već su počeli, a i dalje je previše nepoznanica. Da li će polazak u školu biti prelomni trenutak u epidemiji koronavirusa ili je sve “pod konac” kao što tvrdi ministar prosvete?

Da će ovo biti neizvestan početak školske godine, govori i vest da se već drugog dana pojavio virus u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Kako prenose mediji, oboleli dečak čekao je rezultate testa, iako oni nisu bili gotovi dečak je krenuo na nastavu.

Ministarstvo prosvete reagovalo je tako što je podnelo prijavu zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja Centru za socijalni rad.

Iako zvanični predstavnici Kriznog štaba, ali i Ministarstva prosvete javnost uveravaju da su škole spremne za početak rada, Unija sinidkata prosvetnih radnika tražila je u više navrata odlaganje školske godine na bar dve nedelje.

Kao razlog za odlaganje navode da mnogo toga još uvek nije jasno.

Ministarstvo prosvete Srbije, u saradnji sa Kriznim štabom za suzbijanje pandemije, izradilo je plan rada osnovnih i srednjih škola od 1. septembra koji će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, biti sklon promenama.

Prema trenutno utvrđenom programu, samo učenici nižih razreda osnovnih škola (od prvog do četvrtog) redovno će odlaziti u školu dok će stariji i srednjoškolci imati kombinovanu nastavu – onlajn  i časove u školama.

Poprilično konfuzan plan i za osnovno obrazovanje naišao je na negodovanje i kod roditelja, jer kako navode, još nije poznato kako će praktično izgledati nastava. Koliko dana će deca ići u školu, a koliko će pohađati nastavu od kuće? Koliko će porodica biti opterećena novim načinom rada s decom i da li škola može da sprovede efikasnu zaštitu od zaraze?

Kako je pisao Dojče vele, još jedan od problema je to što lokalne samouprave nemaju novca za nabavku maski (koje za decu neće biti besplatne) i dezinfekcionih sredstava, ali i da škole nemaju vremena da se adekvatno pripreme.

„Za sve su odgovorne škole, direktori i nastavnici. Sredstva bi trebalo da nabave lokalne samouprave, koje, videli smo mnogo puta, nije briga za obrazovne institucije. A tamo gde ih je briga, nemaju para. Do marta nismo imali sapun, sad nećemo imati maske i dezinfekciona sredstva. Pretpostavljam da će sve ponovo morati da donose roditelji i nastavnici“, za rekla je za DW predsednica Unije Sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković.

Ministar prosvete naveo je da je pretpostavka da će se situacija u Srbiji “relaksirati”, te da ako krene loše, postoji plan B – nastava na daljinu.

Prema njegovim rečima, mnogo toga od gradiva je već snimljeno unapred i spremno za emitovanje.

Na podatak da je Italija odvojila 500.000 evra za učenike, odnosno za lap topove i sve drugo neophodno za onlajn nastavu, Šarčević je rekao da se Srbija nalazi na Balkanu, a ne u Skandinaviji.

“Srbija se nalazi na Balkanu, ne u Skandinaviji, a nije ni član EU. Pritom, reforma obrazovanja nije urađena kada je trebalo. Hvala Bogu da smo stigli razvijenije od sebe i čak na proleće bili kudikamo bolji, što su mnoge relevantne institucije priznale”, rekao je Šarčević za emisiju Usijanje.

Neizvestan početak i u regionu

U velikoj neizvesnosti škola počinje i za učenike iz Bosne i Hercegovine i Kosova.

Na području Federacije BiH, obrazovanje je na nivou 10 kantona. U školske klupe vraćaju se učenici u Kantonu Sarajevo, dok se u preostalih devet još uvek ne zna na koji način će se odvijati nastava. Jedan deo učenika ići će u škole, dok će drugi nastavu pratiti onlajn.

U kantonu Sarajevo, nastava u osnovnim i srednjim školama u prve dve nedelje biće prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji, poručio je ministar obrazovanja i nauke tog Kantona Anis Krivić. On je istakao da učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih grupa, nisu obavezni da pohađaju redovnu nastavu u školi.

Kako piše Radio slobodna Evropa, U Republici Srpskoj resorno ministarstvo pripremilo je plan nastave u skladu sa preporukama Štaba za vandredne situacije RS i Institutom za javno zdravstvo. Časovi će trajati po specijalnom programu u skladu sa trenutnom situacijom u trajanju od 20 do 30 minuta, sa smanjenim brojem đaka u učionicama.

I Ministarstvo obrazovanja i nauke na Kosovu u saradnji sa lokalnim samoupravama izradilo je plan koji bi trebalo da omogući efikasno sprovođenje nastave tokom ove školske godine.

Resorno ministarstvo na kosovu odlučilo se za stvaranje tri faze nastave usled pandemije koronavirusa.

Zamenik ministra Džavit Redžaj u izjavi za Radio Slobodna Evropa objasnio je da bi prva faza trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji treba da krenu u 6. i 10. razred.

Međutim 1. septembra ipak se nisu čula školska zvona u školama na Kosovu.

Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Ram Ljikaj je objavio da se početak školske godine  ipak odlaže do 14. septembra.

Razlog za odlaganje početka nastave je situacija sa pandemijom koronavirusa kao i nedovoljne pripreme izvršene u pojedinim školama i opštinama.

U sredinama u kojima većinski žive Srbi nastava će se odvijati onlajn, a predškolske ustanove mahom neće raditi, zbog loše epidemiološke situacije, piše Kossev.

Slično kao i u ostalim zemljama u regionu, Kosovo se odlučilo za  kombinovani model nastave, koji predviđa da učenici pojedinih razreda naizmenično nastavu pohađaju u školi i od kuće.

Odložen početak škole u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

Crna Gora odložila je početak školske godine za 1. oktobar jer su nadležni ocenili da bi ulazak u školske klupe 1. septembra bio rizik za zdravlje dece i nastavnika.

Odluka o odgađanju odnosi se na škole i vrtiće, a Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja treba da definišu jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i boravka u vrtićima.

I u Severnoj Makedoniji početak školske godine odložen je za 1. oktobar, a očekuje se uvođenje kombinovanog modela nastave.

Povezani članci

Srbija ima veliki potencijal za budući razvoj ribarstva

EWB

Završena Nedelja ponosa, Delegacija EU u bojama duge

EWB

Konvent: Cenite informacije koje dolaze od civilnog društva

EWB