fbpx
European Western Balkans
Evropa

Kongres Evropske narodne partije u Helsinkiju 7. i 8. novembra

BRISEL – Prestonica Finske biće ove nedelje domaćin kongresa Evropske narodne partije (EPP), na kojoj će zvanično biti izabran njen vodeći kandidat (Spitzenkandidat) za predsednika Evropske komisije u okviru izbora za Evropski parlament 2019.

Dva kandidata – Manfred Veber i Aleksandar Štub – nadmetaće se za glasove više od 700 delegata iz evropskih partija desnog centra, među kojima su najveće nemačka Hrišćansko-demokratska i Hrišćansko-socijalna unija, francuski Republikanci, španska Narodna partija, poljska Građanska platforma, mađarski Fides i druge.

Ukoliko EPP, kako se očekuje, osvoji najveći broj glasova na izborima u maju, njen Spitzenkandidat biće predložen Evropskom savetu za novog predsednika Evropske komisije, koga će potom morati da potvrdi i Evropski parlament.

Veber, predsednik poslaničke grupe Evropske narodne partije u Parlamentu i član bavarske Hrišćansko-socijalne unije, veliki je favorit. Njemu je podršku pružilo svih osmoro šefova država i vlada zemalja EU koji dolaze iz EPP. U pitanju su Nemačka, Austrija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Kipar i Irska.

Visoki zvaničnik EPP-a opisao je Veberovu prednost za “Politiko” ovim rečima: “Postoji element neizveznosti – hoće li rezultat biti 70 prema 30 ili 60 prema 40?”

Uprkos tome, Štub, bivši ministar i predsednik finske vlade, odbio je da odustane. On je u poslednjih nekoliko nedelja posetio velike evropske prestonice u kojima delegati EPP nisu toliko čvrsto uz Vebera – Bukurešt, Pariz, Varšavu i Lisabon. U nedelju se obratio konferenciji omladine Evropske narodne partije u Atini.

Svoju kampanju Štub je formulisao kao hvatanje u koštac kako sa evropskim populistima, tako i izazovima modernog doba – automatizacijom i gubitkom radnih mesta, digitalizacijom i genetskim inženjeringom.

“Mislim da je EU zapravo rešenje za ove probleme”, rekao je Štub u Lisabonu, “ako i kada budemo morali da počnemo da regulišemo najpre ekonomiju i posao, potom politiku i medije, i na kraju nauku i budućnost čovečanstva”.

Iako je odbio Štubov poziv za javne debate, Veber je takođe nastupio na konferenciji omladine u Atini. U svom govoru istakao je uspehe EPP-a, koja je u prethodnom periodu držala kontrolu i nad Evropskom komisijom i nad Evropskim parlamentom.

Ukoliko mu glasači poklone poverenje, Veber je obećao da će promovisati “evropski način života” na globalnoj sceni, kao odgovor rastućim izazovima Rusije, Kine i SAD.

Prvog dana konferencije u Helsinkiju, 7. novembra, održaće se polučasovna debata između Štuba i Vebera, dok će narednog dana obojica predstaviti svoj program. Istog dana (četvrtak) biće održani izbori za Spitzenkandidat-a, čiji će rezultati biti poznati oko podne po lokalnom vremenu.

Povezani članci

Kurc: Granične kontrole da budu u nadležnost zemalja

EWB

Pobednici i gubitnici izbora za Evropski parlament

EWB

Pobeda stranke Makrona prema 94 odsto prebrojanih glasova

EWB