fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kongresmen Engel i senator Menendez: Trampova administracija neuravnotežena između Srbije i Kosova

Vašington; Foto: Pixabay

VAŠINGTON – Kongresmen Demokratske stranke Sjedinjenih Država Eliot Engel, predsedavajući Odborom za spoljne poslove Kongresa, i njegov stranački kolega Bob Menendez, član Odbora za spoljne poslove Senata, pozvali su Trampovu administraciju da nastavi diplomatsku podršku za rešenje dijaloga između Kosova i Srbijie na način koji je korektan za obe zemlje i u skladu je sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

U pismu državnom sekretaru Majku Pompeu, zakonodavci su upozorili da strogi pristup administracije Kosovu nepravedno kažnjava novu vladu te da su kampanja srpskog povlačenja priznanja protiv Kosova i bliske veze sa Kremljom ostale neproverene.

Podsetili su da je 23. januara specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel pozvao Srbiju da prekine kampanju povlačenja priznanja istovremeno kada je tražio da Kosovo odustane od carina. Međutim, prema njima, čini se da je od tog dana pritisak javnosti na Srbiju opao usred pojačanog pritiska na Kosovo.

„SAD su zauzele žestok pristup prema izabranoj vladi na Kosovu. Iako se slažemo da kosovske takse na srpsku robu – koje su sada ukinute – uglavnom štete Kosovu i njenim građanima, ovu alatku koriste vlade širom sveta, često uključujući i Trampovu administraciju. Kosovo je bliski saveznik Sjedinjenih Država, a mi vas pozivamo da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup sa svojom demokratski izabranom vladom“, napisali su Engel i Menendez.

Oni su dodali da bi bilo kakav napor da se pregovara o daljem putu između Beograda i Prištine trebalo učiniti u saradnji sa Briselom i drugim ključnim prestonicama širom kontinenta.

Prema Eliotu i Menendezu, nedostatak ravnoteže Trampove administracije između Beograda i Prištine odvija se u kontekstu da Srbija širi veze sa Moskvom i povećava uvoz ruskog naoružanja.

„Ove kupovine oružja zahtevaju od administracije da uvede sankcije Srbiji prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA) koji je Kongres usvojio posle mešanja Rusije u izbore 2016. godine. U svom odgovoru, obavestite nas zašto administracija nije uvela te sankcije niti je aktivno pritiskala Srbiju da okonča svoje globalne napore u povlačenju priznanja“, napisali su oni.

Engel i Menendez su istakli da su ohrabreni da je Stejt department uspeo da pregovara o merama za izgradnju poverenja, uključujući nedavni aranžman o vazdušnom tranzitu između Srbije i Kosova.

„Cenimo ovaj napredak, ali pozivamo da u narednim danima administracija izbegne tešku, neuravnoteženu taktiku, jer ona radi sa Kosovom i Srbijom na postizanju sveobuhvatnog mirovnog rešenja koje odražava volju ljudi obe zemlje“, zaključili su oni.

Povezani članci

Grenel: Ostvarili smo napredak u pregovorima

EWB

Savez liberala i demokrata u Evropskom parlamentu protiv promena granica

EWB

Vučić i Tači se sastali s Mogerini: EU očekuje brzo ispunjavanje preuzetih obaveza

EWB