fbpx
European Western Balkans
Politika

Konrad: Nemačka se nada da će Srbija uvesti sankcije Rusiji

Foto: FoNet, Aleksandar Barda

BEOGRAD — Iako Nemačka očekuje od Srbije da se uskladi sa spoljnom politikom EU povodom rata u Ukrajini, ne bi bilo fer da se proces pristupanja svede samo na pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom, jer on obuhvata i napredak u vladavini prava, pravosuđu, slobodi medija i drugim oblastima, poručila je ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad u intervjuu za N1. 

Konrad je u svom prvom intervjuu uživo za srpske medije govorila o ratu u Ukrajini i sankcijama EU, odnosu Nemačke i Srbije, slobodi medija i dijalogu Beograda i Prištine. 

Srbija je zajedno sa državama EU u Ujedinjenim nacijama osudila kršenje međunarodnog prava od strane Rusije, ali postoji razilaženje u mišljenjima o tome kakve posledice ta osuda donosi. Nemačka se nada da će Srbija odlučiti da uvede sankcije Rusiji kao što su uradile i druge države Zapadnog Balkana, ali ta odluka ostaje na Srbiji, objasinila je ambasadorka Konrad.

Ona se osvrnula i na podršku Nemačke evropskim integracijama Srbije i podsetila da je Nemačka njen najveći bilateralni donor. Nemačka Srbiju vidi kao partnera i zemlju sa dobrim razvojem, zbog čega dosta ulaže u ovu saradnju i podržava Srbiju na putu ka EU, poručila je ambasadorka. 

“Naravno, želimo da im damo priliku da preuzmu kanon vrednosti EU, svesni smo da se to ne može uraditi preko noći ali očekujemo da u procesu pristupanja EU, gde su važne teme nezavisno pravosuđe, sloboda medija i slično, smatramo da se u tim oblastima mora nešto uraditi“, rekla je Konrad u intervjuu za N1. 

Kada je reč o slobodi medija, ambasadorka Nemačke je naglasila važnost toga da građanima bude data mogućnost da stvore sopstveno mišljenje. „Gledam srpske medije, dovoljno razumem srpski, iz moje perpsektive žalosno je da nedostaje raznolikost mišljenja,” poručila je Konrad. 

Na pitanje o situaciji na Kosovu i ko je, po mišljenju Berlina, kriv za eskalacije, ambasadorka je izjavila da obe strane moraju da iskoriste posredovanje EU, vrate se za pregovarački sto i pronađu kompomis, a ne da “se ide od krize do krize” i provocira druga strana. 

„Obe strane, obe strane moraju pokazati volju da se pronađe rezultat koji će spustiti tenzije to je najvažnije u ovom trenutku. To znači da nijedna strana ne učini ništa što će isprovocirati uzvratne reakcije druge strane. Moramo se vratit za pregovarački sto,“ poručila je ambasadorka Nemačke, prenosi N1. 

Konrad je prokomentarisala i stav Nemačke povodom nedavno upućenog zahteva Srbije da se njena vojska vrati na Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244. Ona je rekla da Nemačka ne smatra da u toj rezoluciji postoji osnov za povratak vojske Srbije na Kosovo, ali da će KFOR odgovoriti na ovaj zahtev.  

Povezani članci

Kukan: Mogerini nije pokazala dovoljno liderstva

EWB

Gabrijel dolazi sa porukom “put u EU i dalje otvoren”

EWB

Čološ: Ne finansirati one koji odbacuju vrednosti EU – Orbana, Vučića, Janšu…

EWB