fbpx
European Western Balkans
Politika

Kontroverza oko zajedničke fotografije: Brnabić negira da je odbila da se fotografiše sa liderima Berlinskog procesa

Foto: Vlada Srbije

TIRANA – U ponedeljak je na samitu Berlinskog procesa u prestonici Albanije nastala polemika kada se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nije pojavila na fotografisanju zajedno sa ostalim liderima iz regiona i Evropske unije. Brnabić je kasnije izjavila da je kasnila na fotografisanje, negirajući tvrdnje da je odbila da se fotografiše.

Deseti samit Berlinskog procesa, prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana, održan je u ponedeljak u Tirani. Vlade država regiona bile su predstavljene na nivou predsednika vlada, a teme sastanka su uključivale plan rasta Evropske unije za region, kao i potpisivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija.

Događaj, međutim, nije bio pošteđen kontroverze. Na zajedničkoj fotografiji objavljenoj od strane Evropskog saveta se ne nalazi predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je kasnije stigla, izazivajući polemiku oko razloga za njeno odustvo sa fotografije.

Fotografija objavljena na sajtu Evropskog saveta bez premijerke Srbije; Foto: EU

Neki su ovo protumačili kao da Brnabić nije želela da se fotografiše zbog prisustva zastave Kosova, što na prethodnim samitima nije bio problem. Više medija je skrenulo pažnju na odsustvo predsednice Vlade Srbije.

Ipak, Vlada Srbije je demantovala da je predsednica Vlade odbila da se fotografiše i objavila je fotografiju na kojoj se ona nalazi.

Tokom konferencije za medije koja je održana nekoliko sati kasnije, Brnabić je potvrdila da je kasnila na fotografisanje, insistirajući da nije bilo nikakvih skrivenih motiva, tvrdeći da nije znala kada će tačno „fotografi pritisnuti dugmiće na svojim kamerama”.

Dodala je da oni koji šire takve priče žele da nanesu štetu Srbiji.

U saopštenju, Vlada Srbije je tvrdila ona ne vodi politiku izolacije, već politiku saradnje i rešavanja otvorenih pitanja putem dijaloga.

Ni na konferenciji za medije ni u saopštenju nisu ponuđeni detaljnije razlozi njenog kašnjenja.

Povezani članci

Treći sastanak lidera regiona u Albaniji 20. i 21. decembra

EWB

Izveštaj GRECO: Srbija nije primenila u potpunosti nijednu preporuku za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužilaca

EWB

Izveštaj Saveta Evrope: Govora mržnje nema u svim tekstovima, ali se širi netolerancija

EWB