fbpx
European Western Balkans
Politika

Konvencija o angažovanoj demokratiji 16. i 17. septembra u Beogradu

EDI Vizual; Foto: EFB

BEOGRAD – Evropski fond za Balkan i Institut za demokratski angažman Jugoistočne Evrope sa Fondacijom Fridrih Ebert Regionalni dijalog Jugoistočna Evropa, organizaciju Konvenciju o angažovanoj demokratiji: “Angažuj se, inspiriši, osnaži!”, koja će biti održana u Beogradu, 16. i 17. septembra.

Inicijativa za angažovanu demokratiju (EDI), koju su pokrenuli Evropski fond za Balkan (EFB) i Institut za demokratski angažman Jugoistočne Evrope (IDESE) nastoji da okupi lokalne organizacije, istraživače, socijalna preduzeća i aktivne građane i građanke na Zapadnom Balkanu koji se bave pitanjima demokratizacije, socijalne nepravde i odgovornosti institucija, i da ih podrži u udruživanju i radu na očuvanju i promovisanju vrednosti otvorenih, solidarnih i demokratskih društava.

U prethodnom periodu, partneri EDI su organizovali radne sastanke sa više od 60 aktivnih pojedinaca i predstavnika lokalnih, nezavisnih i angažovanih medija iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije. Zajedno su diskutovali o iskustvima, potrebama i poteškoćama u vezi s radom lokalnih inicijativa i pokreta, o potencijalu za regionalno umrežavanje i zajednički rad na konkretnim temama, poput čistog vazduha, zaštite reka, borbe protiv korupcije, kao i o pitanjima javnih prostora i dostojanstvenog rada.

Konvencija pruža prostor za razmenu i udruživanje raznolikih perspektiva građana i građanki, i to donošenjem agende koja ispunjava njihove potrebe. Ovaj javni događaj će imati uvodnu funkciju za budući zajednički rad na stvaranju istinski demokratskog i angažovanog regiona, razmenom iskustava, saveta i informacija o aktivnostima, kao i omogućavanjem saradnje na lokalnom i regionalnom nivou.

“Podizanjem svesti o najvećim bojaznima, razmenom iskustava i dobrih i efektivnih praksi, Konvencija o angažovanoj demokratiji pod sloganom Angažuj se, inspiriši, osnaži!, omogućiće formiranje nove, nehijerarhijske mreže pojedinaca i organizacija koji sarađuju na regionalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Aleksandra Joksimović: Bitno da u sledećem budžetu EU, bude i region

EWB

Koji je značaj premeštanja ambasade Srbije u Jerusalim?

EWB

Brnabić: Ukoliko se od Srbije traži priznanje Kosova zarad EU, promeniti zvaničnu pregovaračku poziciju

EWB