fbpx
European Western Balkans
Društvo

Konvent nastavlja da prati proces izrade ERP-a i ESRP-a

Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji

BEOGRAD – U prostorijama Republičkog sekretarijata za javne politike juče je održan evlaucioni sastanak o implementaciji aktivnosti u okviru Platforme za praćenje Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP).

Sastanku su prisustvovali predstavnici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Sastanak je, ispred Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, otvorio Ivan Sekulović.

On se zahvalio prisutnima na saradnji i pohvalio dobru praksu potpisivanja i sprovođenja Platforme, koja predstavlja jedinstven mehanizam za praćenje sprovođenja Programa ekonomskih reformi i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, koji ne postoji ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji.

Predstavnici četiri organizacije potpisnice Platforme (Centar za evropske politike, Fondacija Centar za demokratiju, Evropski pokret u Srbiji i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) podneli su izveštaje o radu na implementaciji Platforme i predstavili planirane aktivnosti do kraja godine.

Drugi deo sastanka bio je posvećen predstavljanju rezultata u procesu izrade ERP-a i ESRP-a od strane predstavnika Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. NKEU očekuje da će nadležna ministarstva u narednom periodu dostaviti nacrt oba Programa.

Saradnja Vlade i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na temu dva pomenuta dokumenta ozvaničena je 12. septembra ove godine kada je potpisana Platforma za praćenje sprovođenja ERP-a i ESRP-a.

Civilno društvo je kroz Platformu dobilo priliku da utiče na proces izrade programa i prati sprovođenje ekonomskih i socijalnih reformi.

Povezani članci

Predstavljena mapa puta za REKOM: Politička podrška je osnovni preduslov

EWB

Evropski komesar Stilijanides u poseti Srbiji

EWB

EU: Rusija i Kina vode kampanju o COVID-19

EWB