fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Kopač: Srbija nikada nije usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisije štetnih gasova

Janez Kopač; Foto: Energy Community / Facebook

BEČ – Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je za agenciju Beta da, prema podacima iz 2018. godine, emisije gasova u termoelektrani “Kostolac” prekoračuju planirane 14 puta, a u termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu 4,7 puta.

Kopač je istakao da, u poređenju sa poslednjim Nacrtom nacionalnog plana za smanjenje emisije (NERP) u koji je Sekretarijat EZ imao uvid, najveći problem predstavljaju emisije sumpor-dioksida.

Komentarišući saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike od petka, povodom pokretanja preliminarne procedure protiv Srbije, u kojem se navodi da “EPS i i ostale energetske kompanije apsolutno postupaju u skladu sa merama predviđenim Nacionalnim planom za smanjenje emisije štetnih gasova”, Kopač je istakao da taj plan nikad nije usvojen.

On je objasnio da postoji nacrt plana, za čiju je izradu odgovorno Ministarstvo zaštite životne sredine (MZŽS), ali da njegova konačna verzija nikada nije dostavljena Sekretarijatu EZ. “Kada je Sekretarijat EZ zatražio konačnu verziju iz MZŽS-a su nam rekli da još rade na njemu. Kad smo drugi put zatražili konačnu verziju nisu nam ni odgovorili”, istakao je direktor Sekretarijata EZ.

Sekretarijat EZ pokrenuo je prošle nedelje preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine. Srbija ima rok od dva meseca da reaguje na navode da ne poštuje zakon i “dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja”.

Na pitanje koje mere treba da se preduzmu, rekao je da u termoelektrane treba ugraditi filtere. “U termoelektrani ‘Kostolac’ ugrađen je filter za odsumporavanje 2017. godine, ali podaci za 2018. govore da se emisije nisu smanjile. To nam nije razumljivo”, rekao je Kopač.

On je takođe objasnio da smanjenje emisije štetnih gasova nije moguće u kratkom roku, jer ugradnja filtera traje godinama i veoma je skupa. Prema proceni Sekretarijata EZ iz 2013. godine, za sprovođenje ovih koraka potrebna je investicija od oko 640 miliona evra.

“EZ želi da dobije puno objašnjenje i NERP”, rekao je Kopač i objasnio da je moguća kazna za neprimenjivanje preporuka uskraćivanjem sredstava iz EU fondova Srbiji, naglašavajući da o tome odlučuje Savet ministara EU.

Povezani članci

Da li smo previše bučni za EU?

EWB

Brnabić sa NKEU: Srbija spremna za poglavlje o ekologiji

EWB

Blažić: Prioritet bi trebalo da bude otvaranje poglavlja 27

EWB