fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Kopač za N1: Zakoni u oblasti energetike u Srbiji su samo mrtvo slovo na papiru

Janez Kopač; Foto: Energy Community / Facebook

BEOGRAD – Srbija ne može otvoriti poglavlje o energetici bez rešavanja problema Srbijagasa, kaže u intervjuu za N1 direktor Generalnog seketarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Na pitanje kako ocenjuje napredak Srbije u oblasti energetike, Kopač kaže da je pre dve godine bio veoma entuziastičan u vezi Srbije i njenog reformisanja energetskog sektora.

“Srbija je bila prva Ugovorna strana koja je prenela Treći energeteski paket i to skoro potpuno i u celosti. Nažalost, zakoni u oblasti energetike su u Srbiji samo mrtvo slovo na papiru. Nivo implementcije propisa nije zadovoljavajući”, smatra Kopač.

On dodaje i da je Zakon o energetici dovoljno kvalitetan da bi se ocenio kao “usklađen”, ali i da je potrebno izraditi niz podzakonskih akata.

“Energetska zajednica je pokrenula nekoliko slučajeva protiv Srbije, od kojih su neki prilično odmakli u svom pravno-formalnom statusu. Na primer, slučaj koji je pokrenut pre nekoliko godina zbog nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu (tada još po takozvanom Drugom energetskom paketu), našao se 2016. godine na Ministarskom savetu koji je odlučio da je Srbija zaista prekršila Ugovor o Energetskoj Zajednici”, ističe Kopač za N1.

Međutim, on smatra da to što sankcije nisu predložene jer je Vlada usvojila plan o restrukturisanju kompanije koji je trebalo da se sprovede do 1. maja 2017. godine. narušava kredibilitet Srbije.

“Srbija rizikuje da joj se više ne veruje, kada kaže da će nešto učiniti, a to ima svoje posledice po međunarodni ugled zemlje i njene odnose sa EU, ali i sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama”, kaže Kopač.

Osim ovoga, problem pravi i sektor gasa koji kasni sa reformama.

“U sektoru prirodnog gasa se tržište još nije otvorilo, razdvajanje kompanije Srbijagas se nije desilo, mnogi planovi i podzakonska akta nisu usvojena ili primenjena, a sigurnost snabdevanja Srbije i njena konkuretnost na tržištu gasa zbog toga trpe.

“Zbog toga trpi sve, od srpske ekonomije do budžeta. Svaki građanin Srbije, i onaj koji nikad nije imao i neće imati gas, snosi troškove neracionalnog poslovanja ove kompanije”, kaže Kopač u intervjuu za N1.

Na pitanje koje bi bile ključne preporuke Srbiji pred otvaranje poglavlja 15 o energetici, Kopač ističe da se ono ne može otvoriti bez rešavanja dva problema.

“Oba su velika, ali je problem sa Srbijagasom stvar koja se može reštiti bez dodatnih sredstava. Dok se slučaj nerazdvajanje ne reši, EK neće otvoriti poglavlje 15”, kaže Kopač i dodaje da EK čeka da Energetska zajednica može da kaže da je Srbija napravila progres po ovom pitanju.

“To može da bude zaista veliki problem, jer postoji jasan uslov za otvaranje, a problema tek može da bude prilikom zatvaranja, ali u to ne mogu da ulazim. Može se, takođe, desiti i da bude veliki uspeh, ako Srbija uspe da, u saradnji sa nama, otvori poglavlje i uspešno ga ispregovara”, ukazuje on i dodaje da Energetska zajednica i Srbija treba da budu partneri u ovom poslu.

Povezani članci

Trivan: Naredne godine Zakon o klimatskim promenama

EWB

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog prekomerne emisije iz velikih ložišta

EWB

Ulaganje u životnu sredinu nije trošak već investicija

EWB