fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Korčok u parlamentu o evropskim integracijama Srbije

Ivan Korčok; Foto: Evropski savet

BEOGRAD – Predsednici Odbora za spoljne poslove i evropske integracije razgovarali su danas sa v.d. ministrom spoljnih poslova Slovačke Ivanom Korčokom o procesu pridruživanja Srbije EU, istakavši da je pitanje Kosova najveći izazov na tom putu.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak naveo je da je članstvo u EU prioritet za Srbiju i da je u proteklom periodu postignut napredak u tom procesu, imajući u vidu da je otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja i da su još tri u pripremi.

Čanak je naveo da su za Srbiju značajna iskustva Slovačke kada je u pitanju usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

On je istakao i značaj regionalne saradnje država Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je, govoreći o procesu pridruživanja Srbije EU, istakao da najveći izazov u tom procesu predstavlja pitanje Kosova.

Potpisivanjem Briselskog sporazuma želja Srbije je bila da se dijalogom dođe do održivog i najboljeg rešenja za sve građane koji žive na teritoriji Kosova, naveo je Obradović.

On je ukazao da se već petu godinu ne realizuje formiranje zajednice srpskih opština, iako je to predviđeno Briselskim sporazumom, i zatražio podršku EU za poštovanjem ovog sporazuma sa albanske strane.

Korčok je istako da Slovačka pruža punu podršku Srbiji u procesu evropskih integracija i da je proširenje Evropske unije u interesu, kako država Zapadnog Balkana, tako i same EU.

Dijalog sa Prištinom i iznalaženje rešenja koje će biti prihvatljivo za sve građane, od izuzetnog je značaja, naveo je Korčok.

Povezani članci

Čolaku: Pregovori između Srbije i Kosova u završnoj fazi, ali vreme ističe

EWB

Izbori na Kosovu: Poraz vladajućih partija, treba li očekivati obnovu dijaloga?

EWB

Haradinaj sa savetnicima Angele Merkel o dijalogu sa Srbijom

EWB