fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Korom: Mađarska dobila podršku NATO članica da imenuje komandanta KFOR-a

Mađarski vojnik; Foto: NATO KFOR

BUDIMPEŠTA – Mađarska je dobila podršku svih NATO zemalja da imenuje novog komandanta KFOR-a, naveo je načelnik generalštaba Vojske Mađarske general Ferenc Korom za Balkansku bezbednosnu mrežu.

Naša namera zvanično je prihvaćena i odobrena od strane NATO zvaničnika. Zbog toga oko toga više nema pitanja. Vrlo smo ponosni što će predstavnik oružanih snaga Mađarske biti u mogućnosti da bude zadužen za ovu važnu oblast. Konačnu odluku vrha NATO i podršku naših partnera iz regiona tokom tog procesa smatramo očiglednim priznanjem za sve ono što smo učinili do sada”, rekao je Korom.

On je naveo da je za Mađarsku KFOR veoma bitan, jer ta mislija iz godine u godinu postaje sve značajnija i smatra da bi to uskoro trebalo postati najznačajnija NATO misija.

S obzirom da je to NATO misija, mi smatramo učešće Mađarske kao ispunjenje obaveze koja proističe iz našeg obaveza prema Alijansi i koja značajno doprinosi stabilizaciji regiona”, rekao je Korom, koji je na čelu mađarske vojske od 2018. godine.

Za Mađarsku je Zapadni Balkan od najveće važnosti za Mađarsku, zbog čega je Mađarska i odvojila velike resurse za misiju KFOR na Kosovu i EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

 “Naš cilj je da pronađemo dugoročno rešenje kroz dijalog, ali i da održavamo mir u regionu. Jedan od načina za podršku tom cilju je naše kontinuirano učešće u misiji KFOR”, kaže Korom. 

Govoreći o ulozi Mađarske u okiru misije KFOR-a, on je naveo da je na Kosovu angažovano oko 400 vojnika.

“Glavnina mađarskog kontigenta nalazi se u taktičkom rezervnom bataljonu KFOR (KTBRN) sa dve manevarske čete motorizovane pešadije, jednom četom podrške (uglavnom sa logističkim zadacima) i štabni element komande bataljona. Pored toga, učestvujemo sa raznovrsnim elementima u obaveštajno-osmatračko-izviđačkom bataljonu (ISR) i timu za vezu i monitoring (LMT) koji ima zadatke iz oblasti vojno-civilnih odnosa”, navodi Korom.

Sedište KTRBN-a je u bazi Novo Selo i pod direktnom je taktičkom kontrolom komandanta KFOR-a. Ovaj bataljon može da se razmesti u bilo kojoj tački KFOR-ove operacije i da nezavisno izvrši bilo koji zadatak. Korom objašnjava da nakon mesec dana kontinuiranog angažmana, jedinica mora da bude zamenjena ili drugom jedinicom iz iste zone operacija ili rezervnim snagama sledećeg sloja, a to mogu da budu snage operativne rezerve ili snage strateške rezerve.

U slučaju smanjenja KFOR-a, KTBRN će biti jedina i zadnja manevarska jedinica na terenu pre završetka misije”, objašnjava Korom.

On za Balkansku bezbednosnu mrežu ocenjuje da je vojna saradnja sa Srbijom dobra i da je treba unaprediti novim zajedničkim učešćem u mirovnim misijama, kroz programe naoružanja, istraživanja, razvoja i saradnju vojnog saniteta. Na pitanje kako vidi modernizaciju Vojske Srbije, Korom kaže da su takvi koraci važni zbog spremnosti oružanih snaga za sadašnje i buduće izazove, dodajući da isto čini i Mađarska.

Bezbednosnu situaciju u regionu ocenjuje kao “stabilnu, ali i krhku” a kao najveće izazove navodi migrantsku krizu, povratak stranih boraca terorista, radikalizaciju i hibridne pretnje trećih zemalja.

Povezani članci

Stoltenberg razgovarao sa Vučićem i Haradinajom, poziva na mir i uzdržanost

EWB

Stoltenberg: Razgraničenje nije u nadležnosti NATO-a

EWB

NATO samit: Posvećenost stabilnosti Zapadnog Balkana, jačanje veza sa Srbijom korisno

EWB