fbpx
European Western Balkans
Region

Kosovo da formira proevropsku vladu i nastavi dijalog

Ulrike Lunaček; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR – Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček istakla je da se u njenom izveštaju, koji su danas usvojili evropski poslanici, zahteva brzo formiranje proevropske vlade i napredak u viznoj liberalizacij, ali i konstruktivan nastavak dijaloga sa Beogradom.

“Današnja široka podrška u Evropskom parlamentu mog izveštaja potvrđuje iznova evropsku perspektivu za Kosovo. Ta perspektiva je neophodna za demokratski, ekonomski, ali i razvoj Kosova ka vladavini prava. Politika blokade u unutrašnjoj politici od proteklih meseci treba da bude okončana. Izveštaj zbog toga traži brzo formiranje proevropske vlade i povratak ka konstruktivnoj politici, usmerenoj ka rešavanju problema u korist građana”, navela je u saopštenju.

To, kako ističe, znači da buduća vlada i parlament mora ispuniti, što pre, poslednja dva uslova za dobijanje vizne liberalizacije.

Lunaček je podvukla da u svom izveštaju zahteva i napore u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda, te zahteva prestanak nekažnjivosti napada na novinare i kažnjavanje vinovnika.

Lunacek se osvrnula i na dijalog Beograda i Prištine, zahtevajući da on mora biti konstruktivno nastavljen, a postignuti dogovori primenjeni.

U njenom izveštaju se od preostalih pet zemalja zahteva priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Lunaček navodi da se efikasna međunarodna saradnja, na primer u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u okviru Europola i Interpola, sprečava već godinama zbog zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Prema njenom mišljenju, priznanje od preostalih pet država članice EU imalo bi veoma pozitivan efekat i po odnos Prištine i Beograda.

Ocenila je pozitivnim povećano učešće pripadnika srpske zajednice na Kosovu na proteklim prevremenim parlamentarnim izborima, iako, kako je dodala, pretnje i zastrašivanja nisu prihvatljiva u trci između Srpske liste i drugih kandidata.

Evropski parlament je na plenarnom zasedanju u Strazburu usvojio rezoluciju o Kosovu sa 474 glasova za, 134 protiv i uz 64 uzdržana poslanika.

Povezani članci

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

EWB

Junker u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu, sutra u Beogradu

EWB

EU HR daje 357 miliiona evra za izgradnju Pelješkog mosta

EWB