fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kosovska opozicija protiv promene granica

Skupština Kosova; Foto: Skupštna Kosova

PRIŠTINA – Najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) poručuje da neće dozvoliti bilo kakve dogovore na štetu “kosovske teritorije”, a Samoopredeljenje sa istim motivom najavljuje proteste.

“Pregovori o kosovskoj teritoriji su protivustavni i ko god se pridruži takvim igrama snosiće ustavnu i političku odgovornost. Koordinisaćemo akcije u parlamentu kako bismo sprečili predsednika (Tačija) da dovodi u pitanje suverenost Kosova i teritorijalni integritet”, navodi se u saopštenju ove stranke, prenosi prištinska Epoka.

Samoopredeljenje saopštio je da će organizovati proteste u Prištini uoči ili tokom održavanja narednog sastanka Vučića i Tačija u Briselu, 7. septembra.

Cilj protesta je, kažu, sprečavanje inicijative za “korekciju granica”, tačnije sprečavanje razmene teritorija.

“Tačiju je već rečeno i javno i zvanično da opozicione partije smatraju ove sastanke privatnim, gde on kao pojedinac predstavlja svoje privatne interese, ali ne predstavlja interese Kosova”, rekao je poslanik tog pokreta Ismalj Kurteši.

Kad je reč o vladajućoj koaliciji, njen otpor prema Tačiju slabi, ocenjuje prištinska Koha.

Slabljenje tog otpora objašnjava se time što se niko od partnera u vladajućoj koaliciji u ponedeljak nije izjasnio o tome da li bi napustili pregovarački tim ukoliko Tači ne bi uzeo u obzir njihove stavove.

Povezani članci

Tači: Konačni dogovor do kraja marta 2019.

EWB

Darmanović: Podgorica podržava dijalog Beograda i Prištine

EWB

Lajčak: Sveobuhvatna normalizacija odnosa Kosova i Srbije apsolutno moguća

EWB