fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kosovska pregovaračka platforma: primedbe Tačija i opozicije

Skupština Kosova; Foto: Skupštna Kosova

PRIŠTINA – Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji predstavio je krajem prošle sedmice platformu za novu rundu pregovora sa Beogradom, koji se nastavljaju 18. jula. Međutim, primedbe na dokument, čija konačna verzija još nije usaglašena, izneli su predsednik Kosova Hašim Tači, kao i parlamentarna opozicija.

Kako prenosi Tanjug, Tači nije zadovoljan predlogom svog partijskog kolege, jer ga ograničava u pregovorima, a posebno kada je reč o, kako se navodi, onemogućavanju promene granica.

Naime, dokument sadrži „crvene linije“ koje označavaju oblasti oko kojih nije moguć kompromis.

„Kosovo neće pregovarati o svom državljanstvu, suverenitetu i integritetu; Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti; Kosovo ne prihvata treći nivo vlasti, koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje, Kosovo ne prihvata rešenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu,“ stoji u delu dokumenta koji je objavio Lajmi.net, prenosi KoSSev.

Kritike na račun dokumenta iznela je i opozicija u kosovskom parlamentu. Ona nastavlja da predsednika Hašima Tačija ocenjuje kao neprihvatljivog za glavnog pregovarača, naglašavajući potrebu za državnim konsenzusom, iznoseći i zahtev da se ne izlazi sa takvom jednostranom platformom.

Kosovo će na pregovorima u sredu, pored Tačija, predstavljati i Veselji, predsednik vlade Ramuš Haradinaj, kao i potpredsednici Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši. Oni će prisustvovati sastanku sa Visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, dok je sama pregovaračka runda rezervisana za predsednike Kosova, odnosno Srbije, zaključuje N1.

Povezani članci

Lajčak: Realno očekivati da se sporazum Srbije i Kosova postigne do marta sledeće godine

EWB

Poslanici “Srpske liste” zatvorili se u Skupštini Kosova, žele sastanak sa Hanom

EWB

Kocijančič: Očekujemo primenu sporazuma o pravosuđu

EWB