fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

EU pohvalila ukidanje taksi, Srbija i SAD kritikuju najavljene mere reciprociteta

Aljbin Kurti; Foto: Tanjug

PRIŠTINA / BEOGRAD – Vlada Kosova u ostavci na sinoćnoj sednici je odlučila da ukine takse od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su prvi put uvedene u novembru 2018. godine. Dok Visoki predstavnik EU pozdravlja odluku, iz Vlade Srbije i Ambasade SAD na Kosovu kritikuju najavljene nove barijere.

Kako prenosi KoSSev, Vlada je na sinoćnoj sednici odlučila da ukine takse i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Prva procena o tome kako se sprovodi odluka izvršiće se 15. juna.

Vlada je takođe odlučila da se sprovođenje ove mere preispituje barem jednom mesečno.

Prema Vladi Kosova, Srbija je uvela brojne necarinske trgovinske barijere Kosovu, uključujući prepreke tranzitu, tehničke i političke prepreke te da je od stupanja CEFTA-e, Srbija nanela štetu izvoznicima i uvoznicima Kosova što je dovelo do velikog trgovinskog deficita.

„Vlada smatra da su mere reciprociteta instrument odnosa između suverenih država koji prepoznaju opšta načela međunarodnog prava kroz različite međunarodne sporazume“, dodaje se u odluci.

Premijer u ostavci Aljbin Kurti najavio je da se mera reciprociteta odnosi samo na Srbiju, dok se prema Bosni i Hercegovini samo u potpunosti ukidaju takse.

Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj pozdravio je odluku na tviteru.

“Srećan sam što vidim odluku Vlade Kosova u ostavci o potpunom ukidanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo je važna odluka. Regionalna saradnja je ključna u održavanju protoka dobara, posebno u vreme krize”, napisao je Borelj.

S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da je u pitanju samo oročena suspenzija carina, i to uslovno, a da se istovremeno uvodi reciprocitet, što Đurić opisuje kao “kaznene mere za naše građane i privredu”.

Kako prenosi RTS, Đurić je istakao da je ova odluka predstava namenjena delu međunarodne zajednice.

“Smatram, međutim, da nikako nije vreme za mere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vreme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredeljenje, veru i naciju”, rekao je Đurić.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je u današnjem saopštenju ponovio da Kosovo treba da ukine takse, ali i da ne stvara nove barijere, koje će loše da se odraze na same građane Kosova i njihovu privredu.

“Ostajemo protiv najnovijeg koraka primene recipročnih mera na dotok robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u vreme kada SAD veruju da će sporazumi o avio saobraćaju, železnici i drumskom saobraćaju, koje su obe strane dogovorile, kada se primene, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog”, stoji u saopštenju Ambasade.

Povezani članci

Vejvoda: Grenelova akcija razbudila EU, aktivirala se u vezi s Kosovom

EWB

Vučić i Tači o sveobuhvatnom rešenju i postignutom do sada

EWB

Šefovi diplomatija G7: Beograd i Priština da postignu sporazum

EWB