fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kosovske carine: Tači i Vučić za kompromis, Haradinaj ne menja stav

Foto: Tanjug / AP Photo / Visar Kryeziu

PRIŠTINA/BEOGRAD – Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je juče da je razgovarala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, i ponovila da je neophodno povući carine na dobra iz Srbije kako bi se dijalog Beograda i Prištine što pre nastavio.

Dodala je da je normalizacija odnosa od ključnog značaja za Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i EU. “Nema više vremena za gubljenje”, naglasila je Mogerini.

Tači se takođe osvrnuo na razgovor na svom tviter nalogu. Zahvalio se Visokoj predstavnici i dodao da je Kosovo posvećeno i jedinstveno u svom stavu da “zatvori bolno poglavlje iz naše prošlosti kroz dijalog sa Srbijom uz posredovanje EU”.

“Sveobuhvatni mirovni sporazum dovešće do pomirenja naše dve zemlje i omogućiti Kosovu da postane član UN, EU i NATO”, napisao je Tači.

Odgovor na Trampovo pismo

Ranije ove nedelje otkriveno je da je predsednik Kosova poslao pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu na početku januara. U pitanju je odgovor na Trampovo pismo upućeno njemu i predsedniku Srbije Vučiću u decembru 2018, u kojem ih poziva da iskoriste priliku za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa.

“Dozvolite mi da Vam dam lične garancije da sam kao predsednik Kosova spreman da napravim neophodne kompromise kako bi se postiglo sveobuhvatno i uravnoteženo rešenje koje bi uključilo sva otvorena pitanja, i na taj način okončalo konflikt sa Srbijom koji traje jedan vek”, napisao je Tači u pismu.

Podvukao je da sporazum ne treba da vodi u “privremeni mir ili zamrznut konflikt”. Trebalo bi da bude trajni dogovor na osnovu kog obe strane priznaju jedna drugu i odbacuju budući sukob, i u kom Kosovo postaje država članica UN.

“Postizanje takvog istorijskog uspeha zahtevaće maksimalne napore obe strane. Sa svoje strane se obavezujem na njih. I pozvađu svoje sunarodnike da poslušaj Vaše savete u pismu iz decembra ‘da govore jednim glasom tokom pregovora i uzdrže se svake akcije koja bi mogla da učini sporazum težim za postizanje'”, zaključio je Tači.

Nije trebalo puno vremena da i predsednik Vučić pošalje pismo Trampu, što je uradio u četvrtak. Istakao je da “niko ne želi rešenje više od moje zemlje, zato što je problem Kosova i Metohije težak teret za Srbiju i srpski narod”.

Međutim, dodao je da Srbija ne može da reši probleme samostalno. “Još jednom naglašavam: čim Priština povuče tu štetnu i nerazumnu meru spremni smo da nastavimo dijalog”, napisao je.

Vučić je takođe pomenuo da je Srbija ispunila sve obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma i pozvao na dalje produbljivanje odnosa između njegove države i Sjedinjenih Američkih Država.

Haradinaj: Dijalog ne bi trebalo da bude povezan sa carinama

U četvrtak se takođe održao sastanak između najviših kosovskih zvaničnika – predsednika Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika skupštine Kadrija Veseljija sa ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom.

Ni nakon ovog sastanka Haradinaj nije pokazao nameru da povuče carine, prenosi KoSSev. “Ja sam za dijalog, ali ne želim da povezujem ove dve teme. Uvođenje carina je suverena odluka kosovske vlade”, rekao je.

Ponovio je da se protivi korekciji granica,kao i uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Što se tiče podele između njegove partije AAK i Veseljijeve PDK po pitanju carina, Haradinaj nije isključio mogućnost raspada vladajuće koalicije, što bi dovelo do ranih parlamentarnih izbora.

Povezani članci

Les: Strah od podele Kosova neosnovan

EWB

Haradinaj sa savetnicima Angele Merkel o dijalogu sa Srbijom

EWB

Grenel za “blisku i brzu” saradnju Beograda i Prištine

EWB