fbpx
European Western Balkans
Politika

Kosovski parlament većinom glasova usvojio Platformu za dijalog

Skupština Kosova; Foto: Skupštna Kosova

PRIŠTINA – Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Platforma koja je usvojena u kosovskoj skupštini predviđa, između ostalog, recipročno priznanje unutar postojećih granica, kao i povlačenje Rezolucije 1244, prenosi “Tanjug”.

U platformi koja sadrži uvod i 11 principa na osnovu kojih će delovati prištinski tim za dijalog navodi se i da je politički prioritet Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi tzv. Kosovu omogućilo članstvo u Savetu Evrope, EU i Ujedinjenim nacijama, prenose mediji.

Njom se predviđa da sporazum sa Beogradom bude postignut uz posredovanje EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti njegove primene.

Od Srbije se očekuje da prekine sve aktivnosti u vezi sa priznavanjem tzv. kosovske nezavisnosti od drugih država i da ga ne ometa na putu ka međunarodnim organizacijama. Platformom je, još predviđeno i uspostavljanje suda za “zločine Srbije na Kosovu”.

Ovom platformom predviđeno je i da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i “Trepča” na severu, predstavljaju deo “suverene teritorije Republike Kosovo”.

Nakon usvajanja platforme i zakona o pregovaračkom timu, premijer Ramuš Haradinaj je rekao da su u Prištini sada spremniji za dijalog.

Koopredsedvajući pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj u obraćanju poslanicima rekao je da je cilj kosovske Vlade u dijalogu da dobije priznanje Beograda, članstvo u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

Dodao je da je vrema da u Prištini dignu svoj glas i da daju šansu dijalogu.

“Idemo u Brisel ne da pregovaramo o našoj državi, već da afirmišemo našu zemlju. Idemo u Brisel da damo zemlji šansu za evropske integracije. Uveren sam da je Kosovo u prošlosti do sada znalo da čini najbolje za samu zemlju, i uveren sam da samo jedinstvom možemo dobiti ono što je najbolje iz ovog procesa”.

Dodaje da je usvajanje zakona i platforme o nastavku dijaloga sa Beogradom – dobra vest jer, kako je rekao, “Kosovo danas ima zvanični stav izglasan u parlamentu o potencijalnom sporazumu o normalizaciji odnosa”.

Prema njegovim rečima, Kosovo sada ima zakon i platformu o dijalogu sa Beograom u skladu sa kosovkim ustavom, a u tom procesu će učestvovati tim koji je takođe verifikovan u parlamentu.

Ljimaj je rekao da usvojeni zakon definiše nadležnosti tima, preneo je prištinski Kosova pres.

“Zakon definiše nadležnosti tima, dok platforma sadrži principe, kojih ima deset i kojih tim mora da se pridržava u nastavku dijaloga”, rekao je Ljimaj.

Posle usvajanja plaforme, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da je time Priština rekla “da” dijalogu koji će obezbediti stolicu u organizaciji Ujedinjenih nacija.

“Od danas Republika Kosovo je spremna da se suoči s procesom završnog dijaloga, koji za nas znači stolicu u UN, punu državnost, puni suverenitet, ne zajednicu sa izvršnim nadležnostima i ne povredu teritorijalnog integriteta i suverineteta Republike Kosovo”, rekao je Veselji, preneo je RTK2.

Dokument je usvojen u odsustvu dve najuticajnije opzicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje.

Inače, današnja vanredna sednica parlamenta na kojoj se u drugom čitanju razmatrao zakon i platforma za nastavak dijaloga sa Beogradom, počela je sa gotovo dva sata zakašnjenja, zbog nedostatka kvoruma.

Najuticajniji opozicioni DSK je zatražio da se ova tema odloži za neki novi termin, ali je premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, to odbio i pozvao poslanike da raspravljaju i glasaju.

Ukazao je na potrebu da sve stranke prištinske političke scene treba da budu jedinstvene po tom pitanju.

“Priština Beogradu nije nametala uslove”

Kosovski parlament je takođe većinom glasova usvojio zakon o “zadacima, odgovornostima i nadležnostima” kosovske delegacije u procesu dijaloga, javila je prištinska Koha.

Povezani članci

Austrija će nastaviti pozitivan trend odnosa EU prema Zapadnom Balkanu

EWB

Bilčik: Rezolucija realna i izbalansirana, podržava punopravno članstvo Srbije u EU

EWB

Nedimović: Srbija spremna povlačenje sredstava iz IPARD fonda

EWB