fbpx
European Western Balkans
Politika

Kostarakos i Dačić: Visok stepen vojne saradnje EU i Srbije

Foto: Vojska Srbije

BEOGRAD – Ministar spoljih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Vojnog komiteta EU, general Mikhail Kostarakos izrazili su danas obostrano zadovoljstvo povodom visokog stepena saradnje koji Srbija ostvaruje sa EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Srbija trenutno učestvuje u četiri vojne operacije EU, jedna je od samo četiri države van EU koje su potpisale Administrativne aranžmane za saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom, a nedavno je postala i deo borbenih grupa EU, pristupanjem borbenoj grupi Helbrok, pod vođstvom Grčke.

Sagovornici su istakli da EU prepoznaje i ceni aktivan i konstruktivan doprinos Srbije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kojim se izgrađuje međusobno poverenje, razvijaju kapaciteti i jača njihova interoperabilnost te zajednički doprinosi globalom miru i bezbednosti.

Razgovor sa generalom Kostarakosom bio je prilika da se razmotre nove inicijative i mogućnosti za dalje jačanje saradnje Srbije i EU u ovoj oblasti.

Povezani članci

Da li je Izveštaj Evropske komisije pozitivan, negativan ili objektivan?

EWB

Šutanovac pisao EU o gašenju Vanjskih, Brnabić: Država ne može da finansira lokalne medije

EWB

Bugarska, Austrija, Rumunija – EU trio za proširenje

EWB