fbpx
European Western Balkans
Politika

Kovač: Članstvo u EU strateški cilj Srbije

Dom Narodne skupštine Republike Srbije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije sastali su se danas delegacijom Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta, a tom prilikom zamenica predsednika odbora Elvira Kovač je istakla da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je navedeno u saopštenju, Kovač je naglasila i da Skupština Srbije ima značajnu ulogu u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama.

Kovač je istakla i da je Srbija svesna da obaveze koje proizilaze iz procesa pristupanja zahtevaju promene važećeg Ustava Srbije i zaključila da se do samog pristupanja očekuju najmanje dve izmene Ustava, kao i referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

Ona je dodala da se izmene pre svega odnose na uspostavljanje potpune nezavesnosti pravosuđa, kao i regulisanja prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina, što je predviđeno Akcionim planom za poglavnje 23, dok se druga izmena očekuje nakon završetka pregovora, pred samo pristupanje Uniji, a odnosiće se na unošenje preambule o članstvu u Evropskoj uniji u Ustav Srbije.

Članovi Odbora za evropske integracije zahvalili su se na podršci Evropske unije Srbiji i izrazili nadu da će u narednom periodu, tokom malteškog predsedavanja Evropskom unijom, Srbija otvoriti još dva pregovaračka poglavlja.

Kako je navedeno, ujedno su predstavnici opozicije izrazili nadu u što skorije regulisanje nezavisnosti pravosuđa, kroz ustavne promene.

Članovi delegacije Evropskog parlamenta predvođeni šefom delegacije Ðerđom Šopflinom informisali su se oko uloge parlamenta i njenih radnih tela u procesu pregovora, kao i narednih koraka koje očekuju Srbiju u ovom procesu.

Povezani članci

Miščević: Srbija podržava princip regate

EWB

Dačić: EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama EU

EWB

Vučić i Mekalister: Šta je stvarno ključno za napredak Srbije

EWB