Kovač procenjuje da su protesti neosporno manifestacija dubokog nezadovoljstva građana, a najavljene vanredne mere tokom prethodnog vikenda, bile su samo povod okupljanja.

“Jedan broj građana izgubio je poverenje u institucije sistema, oseća se izmanipulisanim, veoma često potcenjenim, a prag tolerancije na otvorenu aroganciju predstavnika vlasti sve je manji. Iako se ovaj talas protesta gasi, samo je pitanje vremena kada će se pojaviti novi i čini se da Srbiju čeka period ozbiljne nestabilnosti koju, zajedno s neizvesnošću uzrokovanom COVID-19 pandemijom, može da drži pod kontrolom samo vlast koja je spremna da sasluša kritike i da se njima pozabavi”, ističe Kovač.

Ona dodaje da se čini da je opšte mišljenje, čak i onih koji sa simpatijama gledaju na vlast, da ona to nije u stanju da ostvari i da su upravo nedostatak sluha i višak samozadovoljstva doveli Srbiju do protesta u trenutku kada je sasvim jasno da oni mogu doneti velike zdravstvene probleme, kaže Kovač.

Kovač je ocenila ponašanje i izveštavanje većine prorežimskih medija, posebno televizija sa nacionalnom frekvencijom, koje su zapravo ignorisale dešavanja na ulici kao „očekivano“.

“Zapanjujuće je bilo da za proteste prve večeri ne bismo ni znali da nije bilo N1 televizije. RTS, u čijem se dvorištu sve odigravalo je, kakve li simbolike, u to vreme emitovao seriju „Selo gori, a baba se češlja“. Ostale televizije s nacionalnom frekvencijom takođe su ćutale. Sledećih večeri imali smo reviju analitičara i više komentara na različite teorije zavere o organizatorima protesta, nego na sama dešavanja i na sliku sa lica mesta”, navodi Kovač.

“Vlast napravila niz propusta”

Generalna sekretarna EPuS-a ističe da je aktuelna vlast napravila niz propusta kada su u pitanju mere protiv pandemije COVID-9, ali da se „propusti događaju, dok se za neke odgovara, a neki se opraštaju“.

“Međutim, ‘propust’ koji se u ovakvim situacijama teško oprašta, jeste činjenica da je vlast uspela da joj ni ovom prilikom ne verujemo. Otud i protesti, kada pri punoj svesti o riziku po sopstveno zdravlje, građani izlaze na ulice”, objašnjava Kovač.

Kako ističe, opšta konfuzija je nastala na samom početku pandemije, da bi se kontradiktorne informacije, saveti i razna manipulisanja kako bi se izbori što pre održali, sastavili u takav pritisak koji je svoj ventil pronašao na jedino mogućem mestu, na ulici.

“Ne mogu se dvostrukim standardima ocenjivati iste ili slične stvari. Ne možete tvrditi da fudbalske utakmice i izbori nisu bili rizični, a da protesti jesu. Rizično je i jedno i drugo. Uzgred, ukoliko je verovati specijalistima koji tvrde da je suzavac odličan receptor za razne vrste virusa, onda je istina da su ovi protestni skupovi znatno rizičniji od izbornih i sportskih okupljanja. Za koji dan, tako, možemo očekivati porast broja zaraženih koronavirusom, kao što možemo očekivati i ponovne optužbe na račun građana da su svojom neodgovornošću doveli do mogućeg kolapsa zdravstvenog sistema”, navela je Kovač.

Ona smatra da ukoliko bi trenutno stanje u Srbiji bilo samo incident a ne i uobičajena praksa, možda ponašanje države ne bi usporilo ili odložilo napredak ka integraciji u Evropsku uniju.

“Međutim, plašim da ovi događaji ukazuju na to da se radi o modelu države koji s malim odstupanjima sadašnja vlast promoviše i kao takav ne pripada evropskoj zajednici, onoj kojoj stremimo. Volela bih, naravno, da nisam u pravu”, zaključuje sekretarka Evropskog pokreta.