fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

“Kovid pasoši” samo unutar EU, o putovanju iz trećih zemalja za sada bez detalja

Granični prelaz Horgoš; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BRISEL – Predlog koji će Evropska komisija predstaviti sutra odnosi se na digitalne zelene sertifikate, takozvane “kovid pasoše” koji će koristiti unutar EU, dok će predlog o putovanju iz trećih država biti predstavljen kada se usvoji i za sada o njemu nema detalja.

Ova informacija potvrđena je za European Western Balkans iz Evropske komisije. Dodaje se da je EK već u kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Organizacijom međunarodnog civilnog vazduhoplovstva oko usklađivanja tehničkih detalja vezanih za putovanje iz trećih država sa međunarodnim standardima.

Najava o uvođenju digitalnih zelenih sertifikata izazvala je negativne reakcije u Srbiji zbog mogućnosti da propusnica važi samo za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, među kojima za sada nema ruske vakcine Sputnjik V niti bilo koje vakcine kineskih proizvođača.

Da li će ovaj predlog biti usvojen za putovanje između članica Evropske unije znaće se u sredu, dok će odluka o putovanju iz ostatka sveta morati da sačeka.

Evropska unija insistira da je cilj ovog pristupa da olakša, a ne oteža kretanje unutar EU. Pretpostavlja se da će građani u posedu digitalnog zelenog sertifikata moći da prelaze granice između država članica bez dodatnih uslova, kao što je testiranje ili karantin.

Kako je trenutno regulisano putovanje iz trećih država u EU?

Trenutno je nemoguće putovati u zemlje EU ukoliko motiv putovanja nije esencijalne prirode. Ovo pravilo važi za skoro sve države, osim nekoliko njih koje su izuzete, kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Na nivou Evropske unije, Savet EU, koji čine ministri država članica, doneo je prošle godine preporuku o ograničenju putovanja iz trećih država, koja se periodično ažurira. Kriterijumi na osnovu kojih se dozvoljava putovanje iz trećih država odnosi se pre svega na epidemiološku situaciju u njima, kao i na ekonomske i društvene obzire.

Preporuka Saveta nije obavezujuće prirode i jedino države članice imaju ovlašćenja da regulišu ulazak na svoju teritoriju. Teorijski, države članice EU mogle bi da ne ispoštuju zajedničke preporuke, ali do sada je usklađivanje sa njima teklo bez problema.

Evropska komisija predložila je tekst preporuka Saveta EU i očekuje se da će ova institucija prva izaći sa novom preporukom o putovanju iz trećih država kada se o njoj donese odluka.

Povezani članci

Razvojna pomoć Švedske od izuzetnog značaja za evropski put Srbije

Katarina Anđelković

Arbitražni sud u Hagu: Presuda u korist Slovenije

EWB

Hoće li medijska slika Srbije kao “saveznice Rusije” uticati na politiku zapada?

Aleksandar Ivković