fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Do kraja 2018. Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU

Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, juče je uputio Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU u kojem je najavio da Evopska komisija planira da do kraja naredne, 2018. godine, izradi Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

U jednom od deset prioriteta u okviru „plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU“, Srbija i Crna Gora se pominju kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi.

Kako je navedeno „poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i kompletnu stabilnosti čitavog regiona.“

Pored govora „O stanju Unije“, predsednik Junker je zajedno sa prvim potpredsednikom Fransom Timermansom poslao i Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta koje detaljno sadrži aktivnosti koje Komisija namerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja naredne 2018. godine.

Svake godine u septembru, predsednik Evropske komisije govori  „O stanju Unije” pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Na ovaj način pokreće se dijalog sa Evropskim parlamentom i Savetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu. Nakon toga, predsednik šalje Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, a što je posebno predviđeno “Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije” iz 2010. godine.

Povezani članci

Dačić čestitao Dan pobede i Dan Evrope

EWB

[BSF] Beogradski bezbednosni forum 2018 počinje danas

EWB

Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova Crne Gore

EWB