fbpx
European Western Balkans
Politika

Krihbaum: Za Srbiju put u EU je dalek, ali imate podršku Nemačke

Ginter Krihbaum; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Pravac kojim ste krenuli je pravi, za Srbiju je put do EU dalek i to svi znamo, ali na tom putu niste sami, imate podršku Nemačke, rekao je danas Ginter Krihbaum, predsednik Odbora Bundestaga za evropske poslove.

On je na pres konferenciji s predsednikom Aleksandrom Vučićem poručio i da su pred Srbijom dve mogućnosti, da se drži zamrznutog konflikta ili da misli na mlade generacije i stvara im prostor da svoju budućnost vide u Srbiji.

Zato je, kaže, i došao da se na licu mesta uveri kako je ovde.

“Došao sam ovde, i rado dolazim u Srbiju, da se i lično uverim, da saslušam, oslušnem kako je ovde, jer, ne oslanjam se samo na neke izveštaje iz Brisela i s drugih mesta. Najbolje je na licu mesta sesti za isti sto, sa svim delovima društva”, poručio je Krihbaum, koji je najavio da ga u toku dana čeka jos puno važnih susreta i razgovora u Beogradu.

Današnje je razgovore ocenio kao konstruktivne, te prijateljske i veoma bliske, a dokaz tome je, primetio je, u čestim susretima predsednika Vučića i nemačke kancelarke.

Kako je rekao, može da podvuče sve što je Vučić rekao pre njega na ovoj pres konferenciji o dobrim odnosima, posebno ekonomskim vezama dve zemlje, uz opasku da su ti odnosi tek na početku svog razvoja.

Jer, kako je objasnio, ne samo da ima puno nemačkih kompanija koje rade u Srbiji, već su one zadovoljne uslovima, radnom snagom, poslovanjem i zato će ih, dodao je, doći još vise.

“Sve te kompanije veruju u budućnost vaše zemlje, kad to ne bi bilo tako ne bi ni dolazile ovde. Ali ti su uslovi rezultat i dobrog rada prethodne vlade Vučića, i on, iako sada ima novu funkciju, nastavlja tim putem i to je za nas važno”, rekao je Krihbaum.

I taj je put ka EU nešto što se ne može preokrenuti, naravno, ako je Srbija rešena da ide tim putem, poručio je.

I on je, kao pre njega Vučić citirao Borislava Pekića i kao glavnu poruku preneo da “treba ljubiti zemlju po kojoj hodaju vaša deca”, jer, kako je primetio, važno je šta ćemo s decom, s onima koji sad nemaju ni 18 godina.

“Hoćemo li da imamo zamrznuti konflikt, to je jedna mogućnost, ali da li je to budućnost”, zapitao se.

Ili možda, dodao je, druga mogućnost, a to je ona koja daje perspektivu evropskom regionu, a to je, zaključio je, i šansa za buduće generacije.

Kroz odluku o tome vidi se pravi državnik i time razlikuje od političara, koji, kaže, misli samo na svoju karijeru.

“Pravi državnik razmislja na duge staze i zna šta je zalog svemu tome”, primetio je.

Istina, dodao je, put u EU je za Srbiju još dalek i “svi to znamo”.

“Ali to nije put kojim vi kao Srbija idete sami, imate podršku i upravo Nemačka vam tu podršku pruža”, rekao je Krihbaum, primetivši da se to jasnije može videti ako se “posmatraju isečci, a ne cele fotografije”.

Mi, dodao je, znamo kako to izgleda i zato smatramo da mladima treba dati šansu ovde, inače nema ništa od toga ako nam mlade generacije odu u druge zemlje da tamo traže svoju budućnost.

“Za njih mi danas pravimo put, on nije jednostavan, ali Srbija će biti sasvim drugacija kad bude članica”, rekao je te dodao da to znači vladavinu prava, pouzdanost državnih struktura, a sve to, zaključio je, nije moguće menjati od danas do sutra.

Povezani članci

Bugarska donirala Srbiji četiri miliona dinara

EWB

Varhelji odgovorio na pismo evropskih poslanika: Pažljivo pratimo situaciju u Srbiji

EWB

Mekalister: Odlučujuća stvar je suština

EWB