fbpx
European Western Balkans
Politika

Krum: Srbija može da balansira između EU i Rusije

Rajnhard Krum; Foto: Facebook

BEOGRAD – Srbija treba da balansira između Evropske unije i Rusije smatra Rajnhard Krum, šef regionalne kancelarije za saradnju i bezbednost u Evropi fondacije Fridrih Ebert.

*Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde

U intervjuu za portal European Western Balkans Krum je rekao da Srbija ima mogućnost da balansira uticaj Rusije i Evropske unije i da dobije najbolje za sebe iz toga.

Šef regionalne kancelarije za saradnju i bezbednost u Evropi fondacije Fridrih Ebert je rekao da Srbija želi stabilnu i perspektivnu budućnost, ali da Ruska federacija nudi ograničene opcije, pa nije čudno što većina zemalja Zapadnog Balkana želi članstvo u EU.

Evropa je trenutno zaokupirana sopstvenim problemima i želja za širenjem je trenutno na najnižoj tački, smatra Krum i dodaje da je zbog toga Rusija zainteresovanija da ode dalje, što čini situaciju još težom za zemlje koje se nalaze “između”.

Srbija, kaže, može da uradi ono što želi, ali treba da vodi računa da put koji odabere nema posledice na put kojim ide, smatra Krum.

Pronalaženje odgovarajućeg balansa, kaže, veoma mnogo zavisi od srpske vlade i srpskog društva.

“Najvažnija stvar je da Srbija ima sve mogućnosti da izabere sopstveni put”, rekao je Krum i dodao “da bi Srbija mogla da bude primer približavanja EU uz istovremeno pristojne odnose sa Rusijom”.

Krum smatra da Srbija, s obzirom na to da još nije članica EU, ima određene slobode, poput nepodržavanja sankcija protiv Rusije.

Ta odluka, rekao je Krum, ne treba da utiče na članstvo Srbije u Evropskoj uniji, jer EU samo može da ima koristi od zemalja koje imaju veze sa državama izvan evropskog bloka, jer Evropa je više od Evropske unije.

Na pitanje da proceni kakv uticaj Rusija ima na Zapadni Balkan, Krum je rekao da je više zemalja i saveza zainteresovano za saradnju sa regionom Zapadnog Balkana, poput Rusije, Turske, EU, SAD, Kine i Rusije, za koju je rekao da najviše pažnje posvećuje angažmanu prema Srbiji zbog energetskih projekata, ali i vojne saradnje.

“Rusija se na neki način oseća odgovornom za interese Srbije zbog međusobnih kulturnih veza”, rekao je Krum i dodao da je Srbija važna Rusiji na Zapadnom Balkanu i zbog geopolitičkog uticaja koji ima u regionu i da bi zaustavila dalje širenje NATO.

Povezani članci

[BSF] Fratini: Zatvaranje poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom moguće do 2021.

EWB

Rot: Važno je da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema

EWB

Pastor: Nije tačna slika Vučića i Orbana za koje govore da vladaju čvrstom rukom

EWB