fbpx
European Western Balkans
Društvo

Kuburović: Amandmani za tri nedelje

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će ovo Ministarstvo “za tri sedmice izaći sa konačnim predlogom ustavnih amandmana na oblast pravosuđa”.

“Ministarstvo pravde će da sumira sve ono što smo dobili tokom javne rasprave i s konačnim predlogom teksta izaći ćemo u javnost, nadam se, za tri sedmice. Istovremeno ćemo predlog uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje”, rekla je Kuburović za Politiku.

Ona je dodala da će od toga zavisiti dalji proces predlaganja Vladi. “Ukoliko mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija bude dostavila Republici Srbiji”, objasnila je Kuburović.

Ministarstvu pravde do sada je stiglo dvadesetak pisanih komentara, kako stručnih tako i laičkih. Dostavljena su nam i mišljenja Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Vrhovnog kasacionog suda i Apelacionog suda u Kragujevcu. Komentare su poslali i pojedini advokati i profesori.

“U usmenoj javnoj raspravi bili su zastupljeni i predstavnici civilnog sektora, ali i ostali koji su zainteresovani kako će izgledati buduće ustavne izmene. Jer, Ustav se ne tiče samo sudija i tužilaca, već je to pitanje od značaja za sve građane koji treba da se izjasne na referendumu”, navodi Politika.

Javna rasprava o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa završena je 8. marta. Mišljenje većeg dela struke, udruženja sudija i tužilaca je da bi radni tekst amandmana trebalo povući.

Povezani članci

Han i Vučić otvorili renoviranu Golubačku tvrđavu

EWB

EU sa još 3,6 miliona evra finansira reformu javne uprave

EWB

Održan Beograd Prajd, učesnici pozvali na usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama

Agencije