fbpx
European Western Balkans
Politika

Kuburović, Fabrici i Mekalister obišli radove na Palati pravde

Dejvid Mekalister, Nela Kuburović i Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister obišli su danas radove na rekonstrukciji beogradske Palate pravde u Savskoj ulici.

Poseta je organizovana po želji Mekalistera, jer se rekonstrukcija obavlja sredstvima koja je obezbedila Evropska investiciona banka, u iznosu od oko 16 miliona evra.

Mekalister boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima vlasti, parlamenta i opozicije.

Radovi u ovoj sudskoj osmospratnici počeli su u februaru, a očekuje da će biti završeni sredinom sledeće godine.

Zgrada Palate pravde, čija je površina više od 24.000 kvadratnih metara, nije imala gotovo nikakvu vrstu renoviranja ili radova na rekonstrukciji više od četiri decenije.

U septembru prošle godine iz zgrade su iseljeni sudovi i tužilaštva na privremene adrese, a ugovor o realizaciji radova potpisan je u februaru.

Početkom marta krenulo se sa rekonstrukcijom i izvođenjem radova u zgradi.

Rekonstrukcija Palate pravde jedan je on najvećih infrastrukturnih projekata koje Ministarstvo pravde sprovodi u poslednje četiri godine i poslednjih nekoliko decenija, budući da se u Beogradu nalazi 60 odsto ukupnog broja svih predmeta u državi.

Nakon 24 meseca radova, u Palatu pravde treba da se vrati krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu, zatim krivično odeljenje Prvog osnovnog sud u Beogradu i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koji se trenutno nalaze na privremenim adresama.

Palate pravde izgrađena je 1973. godine i od tada nije rekonstruisana.

Planirano je da zgrada zadrži prvobitni izgled, uz adaptaciju kompletnog objekta i pristupnog platoa.

Na zgradi će biti promenjeni svi prozori, vrata i pregrade, a predviđena je i zamena svih izolacija u objektu, radi povećanja energetske efikasnosti.

Fabrici: Mekalister je hteo da vidi nešto konkretno

Novi šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici prvi put, od stupanja na tu dužnost, obratio se danas novinarama tokom obilaska radova na rekonstrukciji beogradske Palate pravde zajedno sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i specijalnim izvestiocem EP Dejvidom Mekalisterom.

Fabrici je, naime, primetio da je ovo prava prilika za njegovo prvo obraćanje na mestu na kojem se izvode radovi na rekonstrukciji Palate pravde i na taj način pokaže privrženost i posvećenost EU evropskom putu Srbije.

Inače, radovi na rekonstrukciji Palate pravde finasiraju se sredstavima Evropske investicione banke.

“Palata pravde je deo te važne poruke koju mi želimo da šaljemo, a takođe želimo da pošaljemo poruku da je pravda jako važna i nama i svima”, rekao je Fabrici.

On se zahvalio ministarki i Mekalisteru što su danas zajedno sa njim obišli radove na rekonstrukciji, tim pre što je, kako je rekao, specijalni izvestilac želeo da vidi neki konkretan projekat u Srbiji.

“Zaista smo mu pokazali nešto konkretno budući da se na engleskom reč konkretno i beton isto kažu, odnosno pokazali smo mu beton, nešto konkretno i opipljivo”, naveo je Fabrici.

Onje rekao da radovi na toj zgradi mogu da simbolišu saradnju sa Ministarstvom pravde i ministarkom za koju se, kazao je, nada da će biti nastavljena.

Povezani članci

Građani hoće u EU, ali misle da je Brisel nekorektan prema Srbiji

EWB

Novi pakt za Evropu: Bez reformi EU nema ni daljeg proširenja

EWB

Vučić: Dajte nam okvir za članstvo

EWB