fbpx
European Western Balkans
Politika

Kuburović i Fabrici o Poglavlju 23 i promeni ustava

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović i novi šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici danas su razgovarali o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa, kao i daljem putu Srbije ka EU, saopšteno je iz ministarstva pravde.

Poželevši ambasadoru Fabriciju dobrodošlicu u Srbiju, Kuburović je ukazala na dosadašnju veoma dobru saradnju ministarstva i Delegacije EU i istakla da se nada da će takva saradnja biti nastavljena.

Ona je napomenula da Srbiji nije toliko važan tačan datum ulaska u EU, već da budu sprovedene sve neophodne reforme, pre svega u interesu građana Srbije.

Šefa Delegacije EU ministarka pravde upoznala da je u toku javna rasprava o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, te da će nakon njenog okončanja biti sačinjen nacrt izmena, koji će biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg mišljenja se neće ići u dalju proceduru, navodi se u saopštenju.

Ona je na sastanku istakla i da očekuje da se do kraja godine u skupštinskoj proceduri nađe Nacrt novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, za šta su se stvorili uslovi nedavnim izborom novog direktora tog organa, kao i Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ministarka pravde je naglasila da je do sada realizovano mnogo važnih projekata u oblasti pravosuđa uz podršku Delegacije EU i da upravo krajem ove sedmice počinje realizacija jednog od njih, u okviru IPA 13.

Kuburović je ukazala da se radi o veoma značajnom projektu, koji se odnosi na podršku u sprovođenju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, imajući u vidu da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od tri najvažnija dela Akcionog plana za Poglavlje 23 i rada Vlade Srbije.

Fabrici je tom prilikom naveo da su prioriteti EU u narednom periodu stabilnost, rešavanje migrantske krize, vladavina prava, ali i proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Skaparoti: Rusija želi da spreči napredak Balkana u evro-atlantskim integracijama

EWB

Reakcije vlasti na pismo iz EP: Srbija slobodarska zemlja, poslanici dežurni mrzitelji Srbije

EWB

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Beču: Potvrda evropske perspektive regiona

EWB