fbpx
European Western Balkans
Politika

Kuburović: Izbor novog tužioca važan zbog Poglavlja 23

BEOGRAD – Pred novim tužiocem za ratne zločine nalaze se brojni izazovi i velika odgovornost, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović navodeći da je izbor novog tužioca od velikog značaja i za ispunjenje obaveza koje je Srbija preuzela u okviru Poglavlja 23.

Vlada Srbije je parlamentu predložila dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

“Jedan od prvih koraka koji se u skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 očekuje od Tužilaštva za ratne zločine, jeste izrada i usvajanje Tužilačke strategije za istragu i gonjenje ratnih zločina”, rekla je Kuburović obrazlažući u Skupštini Srbije predlog za izbor novog tužioca za ratne zločine, ali predloge za izbor više javnih tužilaca.

Dodala je da u okviru ove Strategije, Tužilaštvo za ratne zločine treba da učini potrebne napore na unapređenju unutrašnje organizacije i unapređenja efikasnosti rada Tužilaštva.

Kaže da su, pored Akcionog plana za Poglavlje 23, brojne buduće aktivnosti Tužilaštva za ratne zločine definisane i u okviru Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina u Srbiji koju je Vlada usvojila u februaru 2016. godine.

“Po broju i obimu aktivnosti iz ove Strategije koje je potrebno sprovesti, Tužilaštvo za ratne zločine čini glavnog nosioca njenog uspešnog sprovođenja”, navodi Kuburović.

Prema njenim rečima, Tužilaštvo ima i značajnu ulogu u procesu efikasne međunarodne, a naročito regionalne saradnje u istrazi i procesuiranju ratnih zločina, zbog čega izbor novog Tužioca treba da pomogne i intenziviranju ovih mehanizama.

“Imajući sve ovo u vidu, kao i činjenicu da se usled ponovljene procedure izbora već značajno kasni sa sprovođenjem dva strateška dokumenta, pred novim tužiocem nalaze se brojni izazovi i velika odgovornost, čije su razumevanje oba kandidata dokazala kroz predložene programe rada”, kaže Kuburović.

Ministarka pravde je, obrazlažuci i druge predloge za izbor u više javnih tužilaštava u Srbiji rekla da su za te funkcije predloženi najbolji kandidati.

“Uverena sam da će predložena rešenja, ukoliko ih budete podržali, doprineti što kvalitetnijem radu javnih tužilaštava i što efikasnijoj i kvalitetnijoj borbi protiv korupcije koja predstavlja jedan od prioriteta ove Vlade Srbije i Ministarstva pravde”, kaže Kuburović.

Poslanici razmatraju i izmene Zakona o sudijama koje je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksndar Martinović.

Predloženo je da se u buduće predsednici sudova biraju na četiri godine uz mogućnost da još jednom budu izabrani na tu funkciju umesto na pet godina kako je bilo do sada.

Predsednici sudova dosadašnjim zakonskim rešenjem birali su se na period od pet godina i nisu mogli ponovo da budu izabrani na tu funkciju.

Dopunama tog zakona je predviđeno i da predsedniku suda koji u toku mandata navrši radni vek, sudijska funkcija i funkcija predsednika suda prestaju istekom mandata predsednika suda.

Poslanici objedinjeno raspravljaju o 43 tačke dnevnog reda nove sednice, među kojima je i potvrđivanje Sporazuma o 172,6 miliona evra zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za podršku budžetu Srbije.

Takođe, razmatra se i potvrđivanje Finansijskog ugovora o 26 miliona evra zajma od Evropske investicione banke za unapređenje objekata pravosudnih organa.

Ta sredstva biće iskorišćena za obnovu Palate pravde, koja je već počela, i za objekat za Tužilastvo za organizovani kriminal.

Povezani članci

Šta Venecijanska komisija preporučije da se promeni u ustavnim amandmanima?

EWB

Pantelić: Kataloniji i Kosovu nedostaje crnogorski rukopis

EWB

Objavljen izveštaj EK o Srbiji

EWB