fbpx
European Western Balkans
Društvo

Kuburović: Novi projekti vladavine prava

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Akselom Ditmanom i ukazala da je jedan od najvećih zadataka za Poglavlje 23 izmena Ustava i da će uskoro biti objavljen Nacrt amandmana, koji će ići u javnoj raspravi i prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg se pozitivnog mišljenja neće ići u dalju proceduru.

Kuburović i Ditman su razgovarali o unapređenju saradnje i sprovođenju projekata u pravosuđu koje podržava Nemačka, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Oni su ukazali da se jedan od tih projekata odnosi na unapređenje upravnog sudstva u Srbiji, koji sprovodi GIZ, a da tokom 2019. treba da počne i sprovođenje novog projekta koji će biti posvećen jačanju vladavine prava i podrška za Akcioni plan za Poglavlje 23.

Kuburović je rekla i da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koja je trajala 45 dana. Ona je navela da je pristiglo dosta konstruktivnih predloga, od kojih će veliki broj biti usvojen, a da su deo njih sugestije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ona je dodala da će unapređena verzija Nacrta zakona ponovo biti objavljena na sajtu Ministarstva pravde i poslata na mišljenje Evropskoj komisiji.

Ditman je rekao da se vidi želja za napretkom kroz aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo pravde, te da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU i naglasio da Poglavlje 23 ima ključnu ulogu u evrointegracijama, dodaje se u saopštenju.

Povezani članci

Onlajn debata: Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji

EWB

Novi Zakon o zaštiti potrošača čeka usklađivanje sa propisima EU

Aleksandar Ivković

Debata “Reforma javne uprave u Srbiji – doprinos civilnog društva i učešće građana”

EWB