fbpx
European Western Balkans
Politika

Kuburović sa delagacijom Evropskog parlamenta

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa članovima misije Odbora za ustavna pitanja EP, kojom predsedava Ðerđ Šopflin, sa kojima je razgovarala o daljem procesu evrointegracija Srbije, reformi pravosudnog sistema, kao i o ustavnim promenama.

Kuburović je na sastanku istakla da će Ministarstvo pravde do kraja godine izaći sa predlogom amandmana u pogledu promene Ustava kada je u pitanju oblast pravosuđa.

Ona je ukazala da je u proteklom periodu Radna grupa u okviru Komisije za sprovođenje nacionalne strategije reforme pravosuđa sačinila analizu u kojoj su sagledani okviri promene Ustava u oblasti pravosuđa i da će ta analiza poslužiti za dalji rad.

Ona je rekla da će izmene Ustava, koje će predložiti Ministarstvo pravde, biti u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija, a što je predviđeno i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Kuburović je istakla da će aktivno učešće u izradi predloga izmena Ustava u oblasti pravosuđa imati eksperti Venecijanske komisije, kao i da će mišljenje te institucije biti od velikog značaja za formiranje konačnog predloga.

Ona je naglasila da pitanje promene najvišeg pravnog akta zahteva širi politički konsenzus, a da konačno usvajanje izmena Ustava zavisi od odluke Narodne skupštine Srbije i građana na referendumu.

Ministar pravde je istakla i da je u cilju ispunjenja Akcionog plana za Poglavlje 23 u oblasti osnovnih ljudskih prava u novembru 2016. godine usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija primena počinje 1. juna, kao i da bi uskoro pred Narodnom skupštinom Srbije trebalo da bude i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Predstavnici misije Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta istakli su da podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, pohvalili su reforme koje su do sada sprovedene i istakli da je put pridruživanja svake zemlje članice težak i zahteva puno rada.

Povezani članci

Kocijančič: Članice same odlučuju o priznanju Kosova

EWB

Zaracin: Želimo da Srbija poštuje demokratiju, slobodu medija i kriterijume pravne države

EWB

Započeto četvrto polugodišnje razmatranje sprovođenja ekonomskog programa Srbije sa MMF-om

EWB