Dijalog Beograda i Prištine

Kukan: EU jasno pokazala nedostatak vođstva u dijalogu

Eduard Kukan; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BRISEL – Naslednik Federike Mogerini će se baviti dogovorom Beograda i Prištine, jer u ovom mandatu Evropske komisije za to više nema vremena, ocenjuje šef delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan.

Kukan kritikuje EU zbog nedostatka liderstva u vođenju dijaloga Beograda i Prištine, piše RTS.

“Izvinjavam se gospođi Mogerini, ali EU je jasno pokazala nedostatak vođstva u dijalogu. Ovakvi pregovori mogu da uspeju samo ako pokažete snažno liderstvo. EU mora da bude čvršća i odlučnija u dijalogu, da bolje predviđa događaje i reaguje na njih”, smatra Kukan i dodaje da nije optimista u pogledu brzog sporazuma Beograda i Prištine.

Ističe da je dijalog već predugo blokiraz bez adekvatne reakcije EU, te da napredak neće biti moguć ukoliko ne bude snažnog spoljnog pritiska i liderstva Unije.

“Mnogo toga će zavisiti od ličnosti novog visokog predstavnika ili predstavnice i koliko će aktivno preuzeti ulogu posrednika u dijalogu”, kaže Kukan.

Kada je reč o procesu proširenja bivši slovački diplomata i evropski poslanik u dva mandata očekuje da će u novom Evropskom parlamentu biti teže održati “momentum” za pristupanje Zapadnog Balkana EU, jer će u novom sastavu biti manje istinski ubeđenih boraca za proširenje EU na Balkan.

“Bez uključenja Zapadnog Balkana ne možemo govoriti o celovitoj Evropi, ali to nije pozicija mnogih kolega ovde u EP, kao ni mnogih vodećih političara u zapadnoj Evropi. Verujem da će se proces proširenja nastaviti, ali biće neophodna – i to je moja poruka regionu – mnogo aktivnija uloga vlada Zapadnog Balkana da bi uspostavile bolje odnose sa Parlamentom, kako bi poslanici bili spremni da se angažuju i podrže proces”, ističe Kukan.

Povezani članci

Mekalister: Današnji sastanak Vučića i Hotija samo početak normalizacije odnosa

EWB

Grenel za “blisku i brzu” saradnju Beograda i Prištine

EWB

Kantrimen: Promena granica nije odgovor 21. veka

EWB