fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Kukan i Flekenštajn posreduju u dijalogu među poslanicima 9. i 10. oktobra

Vučić sa Kukanom i Flekenštajnom; Foto: Twitter/Predsednik RS

BEOGRAD – Na osnovu nepotvrđenih informacija do koje je došao European Western Balkans, posrednici Evropskog parlamenta u dijalogu između srpskih poslanika 9. i 10. oktobra biće bivši evropski poslanici Eduard Kukan Knut Flekenštajn, a poslanici trenutnog saziva EP zaduženi za Srbiju uključiće se u narednim rundama.

Kukan i Flekenštajn krajem avgusta su obavili preliminarne razgovore sa predstavnicima političkih stranaka, nakon čega je predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister u pismu Maji Gojković predložio dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Kako saznajemo, na razgovor 9. i 10. oktobra pozvani su predsednici svih poslaničkih grupa, a svaka grupa ima pravo da dovede još jednog političara i, opciono, političkog savetnika. Dijalog će se odvijati bez prisustva medija, po “Čatam haus” pravilima.

Teme o kojima će se raspravljati sledeće nedelje biće izborna administracija, mediji i uloga REM-a i RTS-a, transparentnost biračkih spiskova, finansiranje kampanja i obuka birača.

Do kraja godine se očekuje još dve runde sastanaka, u koje će verovatno biti uključeni evropski poslanici iz Delegacije EP za Srbiju, kojom predsedava Tanja Fajon, i novi izvestilac EP za Srbiju, koji još uvek nije izabran.

Kako je već najavljeno u Mekalisterovom pismu, drugi deo dijaloga trebalo bi da se održi nakon parlamentarnog izbora i da se odnosi na rad parlamenta.

Kukan i Flekenštajn bili su deo “trojke” Evropskog parlamenta koja je posredovala u rešavanju političke krize u Makedoniji 2015-2016.

Povezani članci

Krihbaum: Za Srbiju put u EU je dalek, ali imate podršku Nemačke

EWB

[VIDEO] Ditman: Neophodna je normalizacija odnosa s Prištinom

EWB

Fajon i Bilčik: Potrebno uraditi više za slobodu i profesionalizam medija

EWB