fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kukan: Mogerini i EU da pokažu više odlučnosti u dijalogu Beograda i Prištine

Eduard Kukan; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Evropska unija i visoka predstavnica Federika Mogerini morali su da pokažu mnogo više čvrstine i odlučnosti u procesu proširenja i, pre svega, u dijalogu izmedu Beograda i Prištine, izjavio je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ističući da je manjak liderstva bio naročito upečatljiv izostankom reakcije na neprihvatljive takse koje je uvela Priština za proizvode iz Srbije i BiH.

On je za Novosti ocenio da bi uključivanje SAD i Rusije stavilo tacku na dijalog Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

“Ne mislim da je to dobra ideja. Strahovito bi iskomplikovalo situaciju. Vlasti u Prištini traže da se ukljuci Vašington, logično je onda da i Srbi pozovu Ruse. Ne bi pomoglo dijalogu kada bi se oni prikljucili, sada, posle toliko vremena, već bi, naprotiv, to samo odmoglo”, rekao je Kukan.

Podsetivši da Evropskoj komisiji mandat prestaje u novembru, on je naveo da predstoji još dosta vremena i da je odgovornost visoke predstavnice i dalje tu.

“Morala bi da povuče neke poteze, da nastavi svoju ulogu, bude aktivna i angažovana. U ovom trenutku uopšte ne vidim njeno vođstvo. A ono je veoma potrebno”, objasnio je Kukan.

Naglasio je da potezi Prištine komplikuju situaciju. Prema njegovim rečima, uvođenje stoprocentnih tarifa bilo je suluda ideja Prištine. Još gore, dodao je, to je jasno kršenje sporazuma CEFTA, EU i drugih organizacija.

“EU nije pokazala autoritet da to zaustavi. Čak su i Amerikanci tražili da takse budu ukinute. One su, jednostavno, neprihvatljive”, rekao je Kukan.

Kako je istakao rešenje treba da izbegne dosadašnje greške i da bude istinski prihvatljivo za obe strane, da pruži nešto pozitivno i Prištini i Beogradu. U suprotnom, dodao je, dogovor nije moguć.

On je ocenio da nije neizvodljivo da Srbija zaista postane punopravna članica EU 2025. godine.

“Nije to tako neizvodljivo. Ali, neke stvari moraju da budu rešene. Kao na primer, dijalog s Prištinom. Bez toga nemoguće je da Srbija dalje napreduje u procesu proširenja. A dijalog je trenutno zamrznut”, objasnio je Kukan.

Kada je reč o približavanju Zapadnog Balkana EU, on je istakao da nema više toliko entuzijazma, ali da taj proces ne može biti zaustavljen.

“Većina zemalja i poslanika EP je uverena da, ukoliko želimo celovitu EU, ne možemo da ignorišemo ceo region Zapadnog Balkana”, zaključio je Kukan.

Povezani članci

EU: Obe strane da poštuju dogovor o posetama, bez eskalacije

EWB

Junker: Bez rešenja spora Beograda i Prištine nema ulaska u EU

Tanjug

ECFR: Od nastavka dijaloga zavisi stabilnost regiona

EWB