fbpx
European Western Balkans
Politika

Kukan: Mogerini nije pokazala dovoljno liderstva

Eduard Kukan; Foto: Evropska unija

BRATISLAVA – Visoka predstavnica Federika Mogerini nije dovoljno pokazala liderstvo po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, a sumnjam da će Đuzep Borelj raditi bolje, rekao je bivši poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

“U trenutku kada je Kosovo nametnulo takse Srbiji, trebalo je da otputuje tamo i lupi šakom o sto”, rekao je Kukan za Slovačku asocijaciju za spoljnu politiku (SFPA).

On kaže i da ne misli da će njen naslednik Đuzep Borelj mnogo bolje obavljati taj posao.

“Sećam ga se kad je bio predsednik Evropskog parlamenta. Njegova nominacija me je iznenadila zato što Španci imaju mnogo dinamičnije i mlađe političare”, rekao je Kukan.

Kukan se zalaže i za imenovanje specijalnog izaslanika za rešavanje dijaloga.

Upitan da prokomentariše ideju razmene teritorija koja je prethodne godine bila u opticaju, Kukan je rekao da to nije samo strategija u kampanji.

On je rekao da očekuje da će se pitanje priznanja Kosova uz razmenu teritorija sa Srbijom ponovo aktuelizovati, ali upozorava da bi to moglo da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

On lično se, kako je rekao, protivi toj ideji.

Kad je reč o Severnoj Makedoniji Kukan smatra da bi ona mogla da dobije datum za početak pregovora na jesen, dok je, kako ocenjuje, taj scenario manje realan za Albaniju.

Povezani članci

U drugoj polovini 2022. Srbija je usvojila 35 od planiranih 137 propisa u okviru EU integracija

EWB

Proevropska opozicija poziva ministarku Joksimović da podnese ostavku

EWB

EK: Srbija kasni sa aktivnostima

EWB