fbpx
European Western Balkans
Politika

Kukan: Očekujem da EU neće pustiti Srbiju dugo da čeka

Eduard Kukan; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Član Spoljnopolitičkog odbora EP i predsednik delegacije za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan očekuje da do 2025. godine Srbija zakuca na vrata EU, a da je Unija “neće pustiti dugo da čeka”.

”Biću vrlo pažljiv sa rečima, da ohrabrim naše prijatelje u Srbiji, ali i da ostanem prizeman i realističan. Mislim da će za vreme pet godina mandata nove Evropske komisije i novog saziva EP ( 2019 – 2025) Srbija kucati na vrata EU, a da je EU neće pustiti dugo da čeka”, poručio je Kukan u izjavi za Tanjug.

Komentrašići inicijativu predsednika EK Žana Kloda Junkera da se u narednih 16 meseci izradi evropska ”strategija upešnog pristupanja Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom do 2025. godine”, on je za Tanjug pridao posebnu važnost ” redosledu kojim je Junker naveo zemlje koje su u pitanju”.

Kukan istovremeno kaže da je pravljenje prognoza i licitiranje datumima u politici vrlo ”varljiv zadatak” i da je namerno napravio razliku između ”kucanja na vrata ” i ”prolaska kroz vrata” članstva u EU.

”Sve će vrlo mnogo zavisiti od zemalja u procesu pritupanja i njihovog ipunjavanja kriterijuma”, poručio je Kukan.

On je naglasio da EU ne sme ponoviti da na ispunjene uslove zemlja kandidata ne odgovori recipročno što je, prema njegovim rečima, bio slučaj prethodnih godina.

Povezani članci

Nova vlada će imati 18 ministarstava, dva su nova

EWB

Picula: Zajedničko za Jovanjicu, Krušik i Savamalu je da vode u smeru ka SNS

EWB

Odbor EP dao zeleno svetlo za ukidanje viza za pasoše Koordinacione uprave

EWB