fbpx
European Western Balkans
Politika

Kukan: Poglavlja 23 i 24 ključna za dalje pregovore

Eduard Kukan; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Napredak Srbije u oblasti vladavine prava, kao i proces normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje su od suštinske važnosti za sveukupnu dinamiku pregovora Srbije o članstvu u EU, navodi se u deklaraciji koju je danas usvojio Parlamentrani odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, nakon dvodnevnog sastanka u Beogradu.

Predsedednik delegacije EU Edvard Kukan je na konferenciji za novinare posle završetka sastanka izrazio zadovoljstvo što se u proteklom periodu Srbija kretala unapred na putu ka EU, ali je naglasio da postoje oblasti u koje treba dalje uložiti više energije i ostvarivati dodatne rezulate.

“Opšti utiska je pozitivan i konstruktivno se radi na evropskim integracijama u Srbiji”, kaže Kukan i navodi da se dobar rad nastavlja tako da će u “bliskoj budućnosti” biti otvorena nova poglavlja.

Istakao je da su poglavlja 23 i 24 najvažnija, ključna za uspeh evropskih integacija, te da Srbiji predstoje ustavne reforme bitne za uspešno okončanje reformi u pravosuđu, a naglasio je i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i vladavinu prava.

“Poglavlja 23 i 24 su ključna. Srpska strana zna šta treba da se radi da bi se išlo dalje unapared, a mi smo ovde otvoreni, sarađujemo i pružamo svu našu pomoć”, dodaje Kukan.

Navodi da postoji još nekoliko poglavlja koja nisu otvorena, a za koja je Srbija tehnički spremna, ali da je odluka o otvaranju poglavlja u rukama Evrospke komisije.

Pomenuo je izjavu i predsednika EK Žana Kloda Junkera o mogućem datumu učlanjenja Srbije u EU, navodeći da je poslat jasan signal da je potrebno uložiti više rada, jačati napore na sprovođenju evropske agende i reformi u srpskom društvu.

Ističe da je trenutno u Evropi stanje veoma povoljno kada je reč o proširenju EU, za koje očekuje da će biti na dnevnom redu prioriteta tokom predsedavanja Bugarske, Austrije i Rumunije.

“Srbija bi trebalo da iskoristi ambiciozni pristup ova tri predsedavanja koja žele da rade na proširenju Unije. Posavetovali smo srpske kolege da iskoriste ovaj trenutak, da pokažu dinamiku i rešenost Srbije i volju za rad u pitanjima koja se tiču proširenja”, rekao je Kukan.

Preneo je da je njegov utisak sa dvodnevnog sastanka u Beogradu, te naveo da je atmosfera bila prijateljska, diskusija otvorena, da se govorilo o slobodi medija, radu Skupštine i da su svi zainteresovani poslanici mogli da govore i učestvuju u diskusiji i postave pitanja.

Naveo je da je usvojena deklaracija mnogo kraća od dokumenta koji se obično usvajaju, ali da sadrži sve poruke koje su bitne za budući rad i napredovanje Srbije u evropskim integracijama.

Istakao je da Brisel prati dijalog Beograda i Prištine, te da ceni doprinose koje obe strane daju u tom dijalogu.

“Još jedna dobra stvar koja se desila u Srbiji je unutrašnji dijalog o Kosovu koji je nedavno pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić. To je jako teška, složena tema i traži vreme”, rekao je Kukan.

Upitan o njegovom utisku o stanju demokratsjkog dijaloga u Srbiji, Kukan kaže da su juče na sastanku imali otorene i konstruktivne razgovore, te da je opozicija iznela kritiku rada parlamenta Srbije.

“Žalili su se na debatu u vezi sa budžetom, rekli su da nisu mogli da ucestvuju u debati. Na njihove argumente su odgovorili poslanici vladajuće koalicije svojim argumentima. I to je sve bilo dosta konstruktivno. U svakoj zemlji i u svakom parlamentu uvek može da se poboljša demokratski standard ii način rada”, kaže Kukan koji je prisutnim novinarima zahvalio na interesovanju i na tome što odgovorno rade svoj posao.

Povezani članci

Rahoj Borisovu: Učešće Prištine na samitu u Sofiji – problem

EWB

Šabić: Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji ima ogromnu političku težinu

EWB

Za razliku od RIK-a, kosovski CIK ima aktivnu ulogu u izbornom procesu

Sofija Popović