fbpx
European Western Balkans
Politika

Kukan pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi

Eduard Kukan; Foto: Evropska unija

BEOGRAD / BRISEL – Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta, Eduar Kukan istakao je da je Srbija jedan od lidera u procesu evropskih integracija i pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi, posebno u domenu ekonomskog napretka, u kome Srbija ima lidersku poziciju u regionu.

On je to rekao na Osmom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija (POSP) u Strazburu na kome su usvojeni Deklaracija i preporuke, koji jasno potvrđuju evropsku perspektivu Srbije 2025. godine, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Prema rečima Kukana, ove godine se Nacrt deklaracije može smatrati boljim od deklaracija koje su usvajane prethodnih godina, jer je u njemu istaknuta jasna evropska perspektiva Srbije.

U tom kontekstu pohvalio je donošenje strategije za Zapadni Balkan i održavanje Samita u Sofiji, kao izuzetno značajne za dalje evropske integracije Srbije i istakao da Evropski parlament smatra da je evropska perspektiva Srbije 2025. godine dostižna i da postoji puna podrška daljim reformama.

Predsedavajući delegacije Narodne skupštine, Vladimir Orlić, istako je na sastanku da se članstvo u EU nalazi među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, kao i da je Srbija mudrom i uravnoteženom politikom, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, pokazala da je kredibilan partner Evropske unije i faktor mira i stabilnosti u regionu.

Orlić je istakao da je pitanje Kosova i Metohije i dalje od krucijalne važnosti za dalji tok evropskih integracija i izrazio žaljenje što je Priština otvoreno napustila dijalog i što je pored nespremnosti da se osnuje Zajednica srpskih opština, prisutno i fizičko nasilje, inicirano nasilnim hapšenjem direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića, a zatim nastavljeno napadima na civilno stanovništvo.

Prema njegovim rečima, sa srpske strane nijednog trenutka nije postojao ni sličan model ponašanja i pozvao predstavnike institucija EU i država članica da jasno i nedvosmisleno osude aktivnosti Prištine, pozovu na poštovanje do sada postignutih dogovora i uzdržavanje od daljih brutalnih provokacija.

Državna sekretarka u Ministarstvu za evropske integracije Anja Rović izrazila jer zadovoljstvo zbog prepoznavanja liderske pozicije Srbije u procesu evropskih integracija na Samitu u Sofiji i dodala da Srbija podržava reforme EU, koje znače i efikasniju politiku proširenja.

Ona je tom prilikom obavestila o napretku koji je ostvaren u oblasti vladavine prava, koji se odnosi na ustavne reforme, medijsku strategiju, stretegiju Tužilaštva za ratne zločine, ali i donošenje novih zakona, među kojima su i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ukazala na napore koje Srbija čini u domenu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Ona je istakla da je u pogledu Poglavlja 31, koji se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, Srbija prva zemlja u regionu koja je pokazala spremnost da svoje nacionalne strategije bezbednosti i odbrane uskladi sa globalnom strategijom EU, kao i da se one nalaze u poslednjoj fazi revizije i da su evropske integracije i članstvo u EU definisani kao državni interesi u oba dokumenta.

Na kraju skupa delegacije su usvojile Deklaraciju i preporuke osmog sastanka POSP-a, kojima se, pre svega, pozdravlja otvaranje 12 pregovaračkih poglavlja i pozivaju Savet i Komisija da podrže otvaranje dodatnih, tehnički pripremljenih poglavlja.

U tom dokumentu se pohvaljuje i kontinuirani napredak Srbije u procesu evropskih integracija, podržavaju izgledi za članstvo Srbije u EU do 2025. godine, a naročito apeluje da se uspostavi Zajednica srpskih opština i izražava ozbiljna zabrinutost zbog nedavnih tenzija i upotrebe sile.

Takođe, konstatuju se stalne reforme koje Srbija sprovodi i koje su podržale dalji oporavak privrede i dovele do stvaranja novih radnih mesta, kao i značajan napredak u jačanju finansijske stabilnosti, naročito u pogledu budžetskog deficita i činjenice da je javni dug ispod nivoa utvrđenog kriterijuma iz Mastrihta.

Sastanak je održan 13. i 14. juna u Strazburu, a u delegaciji Narodne Skupštine, pored Orlića bili su poslanici Elvira Kovač, Vesna Marković, Ljubiša Stojmirović, Dragan Šormaz, Vesna Marjanović, Milorad Mijatović, Dubravka Filipovski, Dušica Stojković, Neđo Jovanović i Vladimir Ðurić.

Naredni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje biće održan u Beogradu, 29. i 30. oktobra 2018. godine.

Povezani članci

Zaključci Berlinskog procesa: Pohvala plana rasta EU i ohrabrenje angažmana oko Kosova i Srbije

EWB

Fajon i Bilčik na drugoj rundi dijaloga vlasti i opozicije sledeće nedelje

EWB

Ðenero: EU motiviše Srbiju, usporava Podgoricu

EWB