fbpx
European Western Balkans
Politika

Kukan: Reforme pravosuđa i medijskih sloboda najvažnije iz perspektive EU

Eduard Kukan; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Sadašnjim tempom reformi, Srbija neće uspeti da postane članica EU do 2025, a čak i kada se usvoje neki dobri zakoni, problem je što se ne primenjuju, poruke su Eduarda Kukana, predsedavajućeg delgeacije EU u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

U intervjuu za N1, nakon završetka devetog sastanka odbora u Beogradu, Kukan je podvukao da su reforme u oblasti pravosuđa i medija najvažnije za Evropsku uniju.

“Ja bih rekao da je neki progres napravljen. Ili da je taj napredak ograničen, još bolje veoma ograničen. To je sve. Moja poruka je da ako Srbija želi da postane članica EU 2025. godine, kako je to najavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, mora da radi mnogo brže”, naglasio je on.

Dodao je da niko iz delegacije EU nije zadovoljan objašnjenjima koja pružaju srpski zvaničnici povodom tih oblasti, kao i da Srbija treba više da uradi na primeni usvojenih zakona i propisa u praksi.

Upitan da li EU zatvara oči u pogledu pomenutih oblasti zbog dijaloga Beograda i Prištine, Kukan je odgovorio da to nije tačno. Naglasio je i da je proces normalizacije odnosa postao haotičan i da dijaloga nema već neko vreme.

EU nema jedinstven stav povodom ideje o razgraničenju, kao i da treba sačekati dok ne bude poznato više detalja. “Taj dogovor Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, ne sme da destabilizuje situaciju na Zapadnom Balkanu”, podsetio je.

Kukan ne veruje da treba požurivati Srbiju i Kosovo da sklope pravno-obavezujući sporazum. Termin “urgentno” koji navodi Strategija proširenja EU za Zapadni Balkan ne znači da postoji krajnji rok.

“Jedan vaš kolega me je pitao o susretu Vučiča i Tačija u Parizu sa Makronom 11. novembra, povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, i o mogućnosti da se dogovor tamo postigne. Previše je to dobro da bi bilo istinito, a ja sam realan”, rekao je on.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije EU 2025. godine realistično, Kukan je ponovio da, sa ovim tempom reformi, nije. Napomenuo je da članstvo država koje nisu spremne za to nije dobra stvar, navevši primere Rumunije i Bugarske. Godina 2025. je, prema njegovom mišljenju, samo orijentacioni datum.

“Bilo kako bilo, mogu da se naprave planovi kako da se taj cilj dostigne, da se pripreme poglavlja za otvaranje. Dajte sve od sebe!”, poručio je.

Povezani članci

Predstavljeni prioriteti rumunskog predsedavanja EU: Promovisaćemo proširenje

EWB

Brnabić Fabriciju: U EU leži budućnost građana Srbije

EWB

Kritike na račun EU zbog nabavki vakcina pokušaj relativizacije podnetih amandmana na izveštaj EP o Srbiji

EWB