fbpx
European Western Balkans
Politika

Kukan: Srbija pokazuje transformativnu moć i daje primer regionu

Eduard Kukan; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BRISEL – Predsedavajući Odborom za Stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Evropskom parlamentu Eduard Kukan smatra da je Srbija primer regionu kada je reč o “transformativnoj moći” procesa približavanja EU.

Kukan je u debati posle prvog predstavljanja nacrta izveštaja o Srbiji u Evropskom parlamentu ocenio da Srbija dobro napreduje u okviru pristupnih pregovora. ”Primer Srbije pokazuje transformativnu moć pristupnog procesa i daje primer regionu”, naglasio je Kukan. On je naveo da je važno to što su predstavnici Srbije posvećeni procesu pristupanja Uniji kao i ambicioznom datumu pristupanja 2025. godine.

”Ako žele da uspeju u toj ambiciji, pred državom je vrlo ambiciozan reformski proces. Fokus bi trebalo da bude na vladavini prava i pravosuđu, radu demokratskih institucija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, civilnim slobodama, slobodi medija i dobrosusedskim odnosima”, poručio je Kukan.

On je podvukao da Srbija mora da održi visoke standarde i pokaže konkretne rezultate u reformskim procesima prevashodno u pravosuđu, javnoj administraciji, u efikasnosti rada Parlamenta, u medijskim slobodama i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

”Moramo da očekujemo ozbiljniji fokus srpske vlade na ovim pitanjima, kao i brže usklađivanje srpske spoljne politike za evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom. Iako razumem poziciju srpske valsti potrebno je da vidimo više opredeljenja posebno u situaciji gde se EU takmiči sa drugim silama u regionu”, kaže Kukan.

Eduard Kukan je naglasio da je posebno bitna normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom i zatražio od EEAS evaluaciju ispunjenosti obaveza pobe strane.

Kukan je pozvao vlasti u Srbiji da rade na jačanju svesti građana o praktičnim rezultatima evrointegracija.

Povezani članci

DW: Srbija i Crna Gora lideri pristupnog procesa

EWB

Nova poglavlja do kraja godine

EWB

Međak: Neizvesna dalja dinamika evropskih integracija Srbije, potrebne suštinske reforme

Sofija Popović