fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Kuoči: Kfor je bio spreman da interveniše

Poseta NATO-a KFOR-u; Foto: NATO

BEOGRAD – Kfor je bio spreman da interveniše na svim područjima na Kosovu koje je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas komandant te međunarodne vojne misije general Salvatore Kuoči.

On je rekao da je poseta predsednika Vučića protekla bezbedno, a da je jedino bilo protesta kada je trebalo da ode u selo Banje koje ima svoju istoriju.

“Bili smo na licu mesta i spremni da intervenišemo. Mislim da je bila mudra odluka vašeg predsednika da zadrži situaciju mirnom, da se izbegnu bilo kakvi sukobi”, rekao je Kuoči za TV Prva.

Podseća da je Kfor na KiM treći faktor koji reaguje, da je prvi kosovska policija, drugi Euleks, pa tek onda Kfor.

“Da smo intervenisali situacija bi bila drugačija i možda bi poseta imala drugačiji ishod. Ovako poseta je bila uspešna i bila je mirna na ostatku teritorije. To je osnovni razlog zašto nismo intervenisali”, pojasnio je on.

Komandant Kfora je rekao da niko nije bio u opasnosti na Kosovu, a posebno ne predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada su Albanci blokirali prolaz do srpskih enklava.

On je naglasio da se demonstracije dešavaju u svim zemljama, ali da to ne znači da je nečija bezbednost ugrožena i da je neko u opasnosti.

“Mislim da niko nije bio u opasnosti niti se tako osećao, posebno ne predsednik Srbije. Demonstracija može da bude u svakoj zemlji, ali to ne znači da protesti ugrožavaju nečiju bezbednost”, rekao je Kuoči.

On je dodao da demonstranti mogu verbalno da napadaju, da koriste reči koje žele, ali da oni nikoga ne stavljaju u opasnost.

Upitan da li je je Rezolucija 1244 i dalje “Biblija za njih”, on je odgovorio potvrdno.

“To je jedina Biblija koju imamo, druge nemamo, to je obavezujuće za nas jer smo prisutni na Kosovu”, rekao je Kuoči.

Za dijalog Beograda i Prištine kaže da je “glavno sredstvo koje imaju obe strane”.

“Šta god trebalo da se desi, dijalog u Briselu jedno je od sredstava uz pomoć koga može da se dođe do dogovora. Mislim da bi svako mirno rešenje bilo dobrodošlo za sve. Po mom skromnom mišljenju, svi moraju da rade na postizanju tog mirnog rešenja”, rekao je Kuoči.

Za sve one koji žive na Kosovu, dodaje, “najvažnije je da imaju krajnji i stabilan mir koji će dovesti do normalizacije odnosa, a sve sa ciljem da narod ima najbolje rešenje za svoju budućnost i prosperitet.

“Granice su važne, ali ako je glavni cilj da se uđe u EU granice će vrlo brzo izgubiti na značaju. Sve je potrebno pokušati radi postizanja dogovora i omogućiti građanima da žive na miran način”, rekao je Kuoči ističuhi i da su i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića bile u tom tonu.

Povezani članci

Karpenter: Uloga Rusije na Balkanu – ometanje evropskog i transatlantskog uticaja

EWB

Jutarnji: Akcija NATO,uklanjanje Skoplja iz ruske slagalice

EWB

Komandant KFOR primio delegaciju Severnoatlantskog saveta

EWB