fbpx
European Western Balkans
Politika

Kurc: Austrija će doprineti približavanju Beograda i Prištine

Sebastian Kurc; Foto: OSCE / Micky Kroell

BEČ – Austriji će, tokom predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine jedan od prioriteta biti i Zapadni Balkan, što, kako je ocenio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, daje nadu da zvaničan Beč da doprinos približavanju Beograda i Prištine.

Nakon izjave vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea “da je Kosovo deo Srbije”, Kurc je, odgovarajući na pitanja austrijskog parlamenta, kojem je predstavio prioritete austrijskog predsedavanja Uniji, odgovara na pitanja vezana za odnos Beograda i Prištine.

Nema razloga za zabrinutost, rekao je Kurc i dodao da Austrija ima i dalje dobar imidž u regionu.

Primetio je da je izjava vicekancelara veće zaprepašćenje izazvala u austrijskoj opoziciji nego kod predstavnika Beograda i Prištine.

Kurc je potvrdio da Austrija želi da podstakne i promenu kursa EU po pitanju migracione i politike azila, te istakao da je neophodno imati zajednički evropski odgovor na pitanje migracije kroz zaštitu spoljnih granica i pooć na licu mesta u zemljama porekla, a ne kroz prisilnu raspodelu tražioca azila.

“Italija i Grčka ne smeju više biti prepuštene same sebi, već je neophodno pored finansijskih sredstava pre svega doneti političku odluku o zaustavljanju migranata na granicama EU”, naveo je Kurc.

Istakao je da propuštanje migrana ka Evropi ne sme biti nastavljeno i da će do promene kursa u politici prema migrantima doći tokom austrijskog predsedavanja EU.

Povezani članci

Većina građana Srbije protiv članstva u NATO

EWB

Nova odlaganja međupartijskog dijaloga, početak tek u drugoj polovini marta?

EWB

Delegacija Evropskog parlamenta položila cveće kod Ribnikara

N. T. Štiplija