fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Kurc: Fokus predsedavanja na zaštiti spoljnih granica EU

Sebastian Kurc; Foto: OSCE / Micky Kroell

BEČ – Veliki cilj za vreme predsedavanja Austrije EU je da stabilnost, bezbednost i blagostanje budu i u budućnosti nešto što se podrazumeva u Uniji, istakao je danas pred austrijskim parlamentom austrijski kancelar Sebastijan Kurc predstavljajući prioritete zvaničnog Beča.

On je, obraćajući se poslanicima, istakao da je zaštita spoljnih granica EU jako važna, zbog čega će jasan fokus biti na tome. Kurc je rekao da je za unutrašnju bezbednost neophodno znati ko može da imigrira, a ko ne, i da vlade odlučuju ko može da dođe u Evropu, a ne krijumčari.

Planirani Samit EU u Salcburgu u septembru biće u znaku borbe protiv ilegalne migracije, najavio je on dodajući da je važno da se na tom skupu dogovori jačanje Fronteksa, kako personalno, tako i kroz proširenje mandata u pravcu aktivne borbe protiv krijumčara i saradnje sa trećim državama.

„Moramo sve učiniti da ostanemo konkurentni“, poručio je on dodajući da je neophodno obezbediti blagostanje u EU. Kurc je rekao da se radi o izgradnji digitalne infrastrukture, upotpunjavanju zajedničkog tržišta, kao i uvođenju mogućnosti za oporezivanje „internet giganata“. Pored toga važno je, kako je rekao, investirati u istraživanje i razvoj.

Treći prioritet biće fokus na susedstvu, jer samo ako u susedstvu postoji stabilnost i bezbednost isto je moguće ostvariti i u EU. Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel, kako je najavio, posvetiće se prioritetu daljeg približavanja Zapadnog Balkana EU. „Naš je zadatak da taj region što je moguće bolje pomognemo u približavanju Uniji”, smatra Kurc.

Povezani članci

Ministarstvo za evropske integracije: Bezvizni režim Srbije sa EU nije ugrožen

EWB

Žbogar: Očekujemo da EU u junu otvori pregovore sa Severnom Makedonijom

EWB

Evropski pokret u Srbiji organizuje debatu “Srbija posle koronavirusa: Novi zamah u procesu proširenja” 16. jula

EWB