fbpx
European Western Balkans
Region

Kurc: Među prioritetima ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno Srbije i Crne Gore

Sebastijan Kurc; Foto: Evropska komisija

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da Austrija planira da iskoristi ovogodišnje predsedavanje EU za pomeranje fokusa evropskog bloka sa razmeštanja izbeglica unutar Unije na sprečavanje daljih talasa njihovih dolazaka, kao i da će se među prioritetima naći i ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno naglašavajući Srbiju i Crnu Goru, prenosi Rojters.

“Naš cilj je veoma jasan – da u Evropi ne treba da bude samo sporenja o razmeštanju (izbeglica), već konačno i o promeni fokusa ka obezbeđivanju spoljnih granica”, kazao je Kurc na konferenciji za medije o prioritima šestomesečnog predsedavanja koje će Austrija 1. jula preuzeti od Bugarske.

Na novinarsko pitanje kakva rešenja ima na umu, Kurc je kazao da je jedna od opcija proširenje mandata Evropske agencije za granice i Fronteks, ali da ima i drugih, a da će sve zavisiti od razgovora sa liderima EU na događajima poput samita o migraciji i bezbednosti zakazanom za 20. septembar ove godine.

“Među drugim prioritetima austrijskog predsedavanja nalaze se promovisanje konkurentnosti Evrope i rad na pristupanju Uniji balkanskih zemalja, posebno Srbije i Crne Gore”, naveo je Kurc.

Kancelar Kurc i šefica diplomatije Karin Knajsel naglasili su poseban značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu po bezbednosno stanje u Austriji i Evropi.

„Stabilizacija regiona je važan element bezbednosti u celoj Evropi. Ovde je nastao jedan vakuum, protiv kojeg nameravaju da deluju Evropska komisija i Austrija“, najavila je Knajsel.

U vezi integracije Zapadnog Balkana Kurc je najavio da će zvaničan Beč sarađivati tesno sa Bugarskom, koja aktuelno predsedava EU.

S tim u vezi su Kurc i Knajsel pomenuli Samit o Zapadnom Balkanu, koji će se 17.maja održati u Sofiji.

Važan cilj, kako je kazao Kurc, biće i osnaživanje konkurentnosti EU kroz završavanje zajedničkog digitalnog tržišta.

„Napredovanjem u zajedničkom oporezivanju međunarodnih internet koncerna kao što su Fejsbuk, Amazon ili Gugl može da se stvori fer konkurentna situacija za sve učesnike na tržištu“, naglasio je on.

Cilj je da se stvori „ravnopravnost u oružju“, i oporezivanje svih dobiti, naglasio je Kurc.

Predsedavanje Austrije EU u drugoj polovini ove godine biće “e-predsedavanje”, najavljeno je u Beču. To će biti prvi put da jedna zemlja, koja predsedava EU, neće štampati dokumenta, već će ih objavljivati na onlajn portal.

Austrija od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje EU od Bugarske i to u “vreloj fazi” pregovora oko Bregzita.

Još pre preuzimanja predsedavanja, austrijska vlada namerava da, 6. juna, održi sednicu u Briselu. Glavni prioriteti austrijskog predsedavanja biće bezbednost, posebno borba protiv ilegalne migracije i radikalizacije, ali i evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

Samit EU, kako je najavljeno, biće održan 20. septembra u Salcburgu, a ne u Beču, jer vlada želi da u predsedavanje uključi i druge pokrajine.

Povezani članci

Slovenija: Nerešena granična pitanja ključni izazov za Balkan

EWB

Ekonomski gubici za Kosovo ukoliko ne formira institucije

EWB

Jović: Hrvatska u EU nema saveznika za ”soliranje” prema Srbiji i BiH

EWB